Italia și-a pierdut coroana prețuită de cel mai mare producător de vin din lume. Potrivit euronews, anul acesta a fost o provocare pentru vinificatorii din Italia, înregistrând o scădere a producției cu 12% față de 2022.
Condițiile meteorologice extreme și bolile fungice au făcut ravagii în podgorii provocând scăderea producției sub 44 de milioane de hectolitri în 2023. Vinificatorii se așteaptă la cea mai mică recoltă din ultimii șase ani.
Situația este puțin mai bună în regiunile din nordul Italiei, inclusiv în Piemont, care au înregistrat o mică creștere de 0,8% a producției, potrivit lobby-ului italian al vinului UIV și Assoenologi, o asociație de experți în vinuri.
Chiar și așa, scăderea globală înseamnă că Franța va recâștiga prima poziție pentru prima dată în ultimii nouă ani.
Producția va scădea cu 20% în regiunile din centrul Italiei și cu aproximativ 30% în regiunile din sud, precum Sicilia și Basilicata, potrivit datelor privind prognoza recoltei.
Scăderea se datorează efectului combinat al vremii nefavorabile și al daunelor provocate de o ciupercă numită plasmopara viticola.
Ciuperca provoacă una dintre cele mai devastatoare boli ale viței de vie și este cunoscută și sub numele de „mildiu al strugurilor”.
În condiții calde și umede, ciuperca albă se extinde pe frunze și fructe, provocând adesea moartea unor porțiuni din plantă.
În acest an, a afectat în special regiunile centrale și sudice ale Italiei din cauza precipitațiilor crescute.
„Recolta cu care ne confruntăm este foarte complexă, caracterizată în primul rând de efectele schimbărilor climatice care, la sfârșitul primăverii și începutul verii, au provocat boli patogene, cum ar fi putregaiul, inundații, grindină și secetă”, a declarat Riccardo Cotarella, șeful Assoenologi, într-un comunicat.
Scăderea producției nu va afecta calitatea vinului, a adăugat Cotarella. „De la recolta din 2023 vom obține cu siguranță vinuri de bună calitate, cu vârfuri de excelență”, a spus el.
Franța se luptă cu supraproducția
Franța a preluat primul loc în topul celor mai mari producători de vinuri din lume, dar nu a fost neapărat o victorie pentru viticultori.
Din cauza unei triple probleme – criza costului vieții, schimbările în obiceiurile de consum și mahmureala de la COVID – țara a înregistrat o scădere a cererii de vin.
Producția franceză de vin în 2021 s-a redus cu aproape o treime din cauza înghețului și a bolilor. Guvernul francez a anunțat recent 200 de milioane de euro alocate pentru eliminarea surplusului de producție de vin, în încercarea de a sprijini viticultorii care se confruntă cu dificultăți financiare.
Banii au fost „meniți să oprească prăbușirea prețurilor și pentru ca vinificatorii să poată găsi din nou surse de venit”, a declarat ministrul agriculturii, Marc Fesneau, în luna august. El a subliniat, totuși, că sectorul trebuie, de asemenea, să „privească spre viitor, să se gândească la schimbările de consum și să se adapteze”.
Lasă un comentariu