NOUTĂȚI

Interdicția impusă lui Ion Ceban ar avea la bază probe validate de alte țări europene, susține Irineu Darău

Compus de Redacția STAR

Interdicția impusă primarului capitalei, Ion Ceban, de a intra în tot spațiul Schengen, din motive de securitate pentru statul român, ar avea la bază probe validate de alte țări europene. Este declarația senatorului român Irineu Darău, făcută în cadrul emisiunii Info One Special. Parlamentarul a mai atras atenția asupra ingerințelor străine tot mai agresive.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a fost primit de mai multe ori în România, inclusiv de fostul premier Marcel Ciolacu. Întrebat ce crede despre faptul că edilul Chișinăului nu a fost declarat persona non grata mai devreme, senatorul Irineu Darău a spus că a fost vorba despre ignoranță în ceea ce privește amenințările la adresa țării.

„Ați văzut că este o decizie legată de tot spațiul Schengen. Deci sunt convins că și cooperarea internațională și niște probe, probabil validate la nivel internațional, erau de netăgăduit în favoarea acestei decizii. Despre trecut, nu știu ce să zic. Cert este că domnul Ciolacu aș spune că face parte, cred eu, definitiv din trecutul politicii românești, nu din viitorul politicii românești, și se poate să fi fost un anumit nivel de ignoranță privind unele amenințări la adresa României. Ignoranță care, de fapt, s-a și văzut în ceea ce s-a întâmplat în ultimul an în România, unde consider că ingerințele străine în procesul electoral și în încercările de manipulare a populației au fost foarte mari.”

Tot în cadrul interviului, senatorul român a tras un semnal de alarmă cu privire la tentativele majore ale Moscovei de a destabiliza cele două maluri ale Prutului, inclusiv prin dezinformare și narațiuni false.

„Nu mai putem să acceptăm că se bagă zeci, sute de milioane de euro de regimul de la Kremlin pentru a ne dezinforma populația și noi să nu facem aproape nimic sau să fim pasivi. Puțină lume știe că Uniunea Europeană nu poate interveni în orice. Nu poate interveni pe fond în educație, nu poate să altereze suveranitatea, nu poate să intervină pe granițe, nici măcar pe apărare foarte mult ceea ce devine o problemă. Libertatea de mișcare în altă țară nu înseamnă deloc că îți pierzi suveranitatea. De aceea, eu aș spune că ceea ce folosesc unii ca laudă și se proclamă drept suveraniști înseamnă, de fapt, izolaționism.” 

În acest context, Irineu Darău a punctat importanța unei puteri pro-europene în următorul Parlament.

 „Alegerile de anul acesta au o legătură cu cât de drept poate să fie acest drum, fiindcă, de fapt, orice fel de frână pusă de autorități poate să zădărnicească procesul de aderare sau, Doamne ferește, să vină și cu pericole mai mari, cum de exemplu am văzut în cazul Georgiei, unde o schimbare politică majoră a însemnat, de fapt, și deraierea parcursului european al țării către Est.“

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „ EuRopact Moldova – angajament media pentru integrare europeană”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Despre autor

Redacția STAR