Copiii diagnosticați cu afecțiuni oncologice vor beneficia de un transport medical specializat, sigur și dotat cu echipamente moderne, în timpul deplasărilor spre alte instituții pentru investigații sau tratamente. Institutul Oncologic din Chișinău a primit joi o ambulanță complet echipată. Vehiculul a fost donat de Centrul de Oncologie Pediatrică „Princess Máxima” din Olanda în colaborare cu Asociația Obștească Viața fără Leucemie.
În lupta cu cancerul, fiecare minut contează. Iar un transport rapid și sigur poate face diferența între viață și moarte, spun medicii.
„Când este vorba de cancer aici noi vorbim de o echipă multidisciplinară, și în momentul când trebuia să facem un consult a unui copil de un specialist, fie cardiolog, nefrolog ca să fim în siguranță acest copil nu puteam să îl transmitem cu o mașină obișnuită, sigur este nevoie de o ambulanță”, a spus șefa secției Oncologie Pediatriică, Natalia Lisița.
„Ambulanța este dotată cu tot ce este necesar de monitorizat de susținut funcțiile vitale la necesitate, de efectuat și tratamente, inclusiv resuscitare în cele mai grave situații clinice, similar cu condițiile dintr-o terapie intensivă cu monitor a funcțiilor vitale, cu ventilator a plămânilor, defibrilator, sursă de oxigen, tot ce este necesar pentru a acorda asistență continuă dintr-o instituție în alta”, a spus directorul Institutului Oncologic, Ruslan, Baltaga.
Valoarea totală a ambulanței, inclusiv echipamentele medicale, este de 51.000 de euro. Chiar dacă vehiculul este la mâna a doua, a fost modernizat complet.
„Sperăm că acesta este începutul unei noi cooperări pentru a continua acest sprijin”, a spus Johan de Jong, reprezentantul Fundației Soegg.
Ministerul Sănătății anunță și alte inițiative menite să îmbunătățească tratamentele oncologice, inclusiv accesul la medicamente noi.
„În parteneriatul respectiv cu achizițiile acestor medicamente mai noi, inovatoare pentru RM. De oarece suntem o țară mică parteneri nu au beneficii de a aduce, dar în consortul respectiv noi vom putea beneficia de anumite medicamente care sunt mai noi sau sunt mai scumpe pentru a fi procurate”, a spus șeful Direcției Generale a ministerului Sănătății, Vadim Aftene.
Anual, la Institutul Oncologic sunt diagnosticate aproximativ 100 de cazuri noi de cancer la copii. Cele mai frecvente forme sunt leucemiile, tumorile cerebrale, cele osoase și ale țesuturilor moi.
Lasă un comentariu