NOUTĂȚI

Inițiativa lui Igor Dodon de a limita dreptul de vot al diasporei moldovenești este absurdă și scindează societate, spune Igor Grosu

Compus de Redacția STAR

Inițiativa PSRM de a limita dreptul cetățenilor moldoveni din diaspora de a participa la alegerile din Republica Moldova este o inițiativă aberantă, care va diviza și mai mult societatea, susține președintele Parlamentului Igor Grosu, după ce ieri liderul PSRM a declarat că Moldova nu ar trebui să trăiască conform dorințelor și voinței cetățenilor care locuiesc în străinătate.

La rândul său președintele comisiei parlamentare pentru economie, Radu Marian, atrage atenția că moldovenii din diaspora au un aport important la dezvoltarea economiei moldovenești și califică declarațiile lui Dodon drept lipsă de respect față de cetățenii care locuiesc în străinătate, iar solicitarea PSRM drept una neconstituțională. Analistul economic Veaceslav Ioniță menționează, citând Biroul Național de Statistică, că de la 15 la 22% din bugetul național sunt bani care vin din străinătate, adică peste 1,6 miliarde de dolari anual.

,,Opoziția ar trebui să aibă un pic de maturitate politică și să respecte votul cetățenilor. Asta indemnul meu, regula democrației este foarte clară. Vă dați seama că este o inițiativă aberantă. O aberantă care vine nu decât să încerce să divizeză și mai tare societatea noastră. Evident că nu s-o reușească. El, de când e el, așa numit, lider politic, el urăște diaspora’’, a spus Igor Grosu.

În cadrul unei conferințe de presă din 7 noiembrie, Igor Dodon a anunțat că Partidul Socialiștilor va veni cu propuneri privind votul din afara țării și a dat de înțeles că moldovenii din diaspora nu pot decide și soarta alegerilor parlamentare.

,,Un subiect separat la care s-a referit majoritatea cetățenilor este votul înafara țării. O problemă care va fi analizată minuțios de noi, socialiști. Vom veni cu o poziție și cu propuneri în timpul cel mai apropiat. Trebuie să înțelegem cu toții că Republica Moldova va trăi după cum doresc locuitorii ei sau după voia celor care de mai mulți ani nu locuiesc aici’’.

Potrivit lui Dodon, Stoianoglo a fost președintele ales legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar 80% din diaspora a votat ​​pentru Maia Sandu și a schimbat astfel rezultatele alegerilor. Potrivit liderului socialiștilor, acest lucru este inacceptabil. Socialiștii sunt susținuți și de comuniști.

,,Comisia Electorală Centrală, prin regulamentul său, a permis cetățenilor noștri din diaspora să voteze folosind pașapoartele expirate. Pentru noi este absolut evident că acești cetățeni nu au nicio relație legală și legitimă cu Republica Moldova. Documentele lor nu sunt în regulă în ceea ce privește relația cu Republica Moldova și este inacceptabil ca cetățenii care nu au relații legale cu Republica Moldova să determine calea acesteia și să stabilească cine va guverna Republica Moldova’’, a spus Diana C,araman, deputat BCS.

Potrivit lui Caraman, în acest context, comuniștii vor propune un proiect de lege privind reglementarea dreptului de vot al diasporei.

Inițiativele BCS nu este altceva decât lipsă de respect față de cei care aduc o contribuție mare la dezvoltarea economiei Republicii Moldova, spune Radu Marian.

,,Și asta arată atitudinea lor fața de democrație și evident lipsa totală de respect pe care au fața de oamenii care trimit peste 2 mlrd de dolari acasă și contribuie decisiv la economie, care investesc în Republica Moldova, care țin la sori, surorile, frații, rudele lor și faptul că ei au o iubirea atât de mare fața de Republica Moldova, între cât să iasă într-un număr atât de mare de voturi și mi se pare destul de revoltător declarațiile acelor politicieni’’.

Analistul economic Veaceslav Ioniță susține că pe lângă faptul că banii pe care diaspora îi transferă oficial în Moldova, aproximativ un sfert din bugetul total al țării, există și o contribuție uriașă a diasporei la PIB-ul țării.

,,Când vă interesează câți bani o trimăs diaspora acasă, în ultimii 25 de ani diaspora a trimis acasă 6,7 PIB-uri moldovenești. Deci tot PIB-ul Republicii Moldova de astăzi, inmulțit cu 7 – cam asta este valoarea banilor care o trimăs diaspora acasă. Cât e asta? 123,6 mlrd de dolari. Cam asta este suma la ziua de astăzi. Deci 7 PIB-uri naționale, tot ce facem noi în 7 ani de zile, diaspora a trimăs în aceștea 25 de ani’’.

Ioniță mai spune că contribuția reală a diasporei ar putea fi chiar mai mare – cetățenii au multe modalități de a aduce bani și bunuri materiale în țară fără a le declara.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu