Tot mai mulți moldoveni cu vârsta de până la 40 de ani ajung în vizorul medicilor cu boli cardio-vasculare. Acestea reprezintă principala cauză de deces în Republica Moldova. Potrivit Agenției de Sănătate publică din 100 de mii de locuitori, aproximativ 30 de mii suferă de maladii cardio-vasculare.
Pe 29 septembrie, este marcată Ziua mondială a inimii. În timp ce autoritățile din sănătate organizează diverse acțiuni, pentru a informa oamenii despre bolile cardiovasculare, 10 raioane ale țării nu au medici cardiologi.
,, Zilnic, la Institutul de Cardiologie sunt internați 100 de pacienți. Medicii susțin că oamenii ignora primele semne de îngrijorare, iar atunci când ajung la cardiolog este prea târziu’’.
,,Ritmul este normal așa cum trebuie să fie conform normelor. Ca să continuăm la fel trebuie să luăm tratamentul’’.
Ion Luchian din Chișinău a ajuns la spital acum o săptămână cu insuficiență cardiacă. Bărbatul spune că în urma unor investigații de laborator s-a depistat că are colesterolul ridicat însă aceasta nu l-a îngrijorat.
,, Seara am simțit că mă înăduș, credeam că am obosit, m-am dus la farmacie și am cumpărat medicamente, doamna mi-a spus să mă adresez la medic. Stătem la gânduri să sun sau să nu sun, am sunat au venit medicii v-o văzut și m-a luat. Eu sunt vioi, mereu nu vedeam pericol, mă urcam pe scări, nu vedeam pericol dar s-au adunat cu anii și sper să mă duc mâine poimâine acasă’’.
Claudia Grozav în vârstă de 69 de ani din raionul Basarabeasca a ajuns la Institutul de Cardiologie acum 7 zile. Femeia a avut nevoie de intervenție chirurgicală.
,, Am bolit un an de zile am zis că o să treacă dar când am văzut că nu trece m-am adresat la medic. Mă înădușeam, nu îmi ajungea aer, nu puteam să mă aplec acum m-au operat și mă simt foarte bine’’.
Acest bărbat a ajuns la spital din raionul Strășeni în stare foarte gravă.
,, Cu inima sunt de vreo doi ani a început mai întâi să mă înăduș, apoi durerile în piept, durerile în inimă să mă supere. Lăsam, lasă mai încolo, de câteva ori am refuzat să merg cu salvarea să nu mă duc am gândit că va trece de la sine, dar vârsta da de știre’’.
Medicii cardiologi afirmă că evoluția bolilor de inimimă și a vaselor sanguine este una lentă, uneori asimptomatică sau cu simptome puțin deranjante. Motivele principale al acestor maladii ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea și tabagismul.
,,Fumatul, lipsa de activitate fizică, consumul excesiv de alcool, consumul excesiv de sare, acestea sunt factorii care noi putem influența pentru a combate patologiile cardiovasculare. Sunt și o serie de factori are noi nu putem influența vârsta, genetica, anamnezicul altor boli care pot dezvolta dezvoltarea patologiilor cardiovasculare, atunci acești factor nu pot fi influențați dar putem să-i găsim și să-i monitorizăm mai aproape, de la o vârstă tânără să începem un tratament mai precoce’’, a spus Irina Cabac-Pogorevici, doctor în științe medicale, conferențiar universitar.
Pacienții peste 45 de ani care nu au în familie persoane cu boli cardio vasculare trebuie să facă investigații cel puțin o dată în trei ani. Medicii mai recomandă verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale.
,, Dacă se depune o cantitate mare de colesterol pe un vas se ajunge la momentul când se închide complet vasul și nu mai este circulație față de organul care este alimentat de vasul respectiv, și atunci apar consecinte cum ar fi infarct miocard dacă vasul este la nivel de inimă. Periodic să mergem la medic să facem o analiză generală de sânge, colesterolul seric, glucoza serică parametrii care sunt cei mai importanți și care influențează formarea patologiilor cardiovasculare’’.
În Republica Moldova peste 800 mii de cetățeni suferă de afecțiuni ale cordului.
Lasă un comentariu