Modernizarea infrastructurii feroviare și a celei rutiere sunt principalele sarcini pe care Republica Moldova trebuie să le realizeze pentru a avea o mai bună conexiune cu Uniunea Europeană. Subiectul a fost discutat luni de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea cu reprezentanții din domeniul transportului din România, precum și ai Uniunii Europene în cadrul reuniunii ministeriale QUINT Meeting.
,,Atunci când investim în dezvoltarea infrastructurii din Moldova, Ucraina sau România, o facem deoarece știm că, în câțiva ani, atât Moldova, cât și Ucraina vor deveni membre ale UE. Astfel, avem nevoie ca acestea să fie puternic conectate la rețeaua transeuropeană de transport”, a spus Magda Kopczynka, directorul general pentru mobilitate și transport al UE.
Autoritățile de la Chișinău susțin că în cadrul discuțiilor s-a vorbit despre dezvoltarea celor patru componente de transport din Republica Moldova. Este vorba despre transportul rutier, feroviar, avia și cel fluvial.
,,Noi astăzi am vorbit despre segmentul de reconstrucție a căilor ferate și interconectării căilor ferate pe segmentul Fălciu. Din 1992 nu s-a circulat pe acel segment. Și astăzi căile ferate ale Republicii Moldova sunt într-un proces de reabilitare, de reconstrucție a acelui segment 1 kilometru 800. Și sperăm ca până în luna mai să avem suportul Ministerului Infrastructurii române ca el să fie funcțional”, a spus Vladimir Bolea.
Ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Sorin Grindeanu susține că țara sa are în acest sens deja un mecanism implementat.
,,Am reușit să punem la punct un mecanism sau mai multe mecanisme care au dus la volume de trafic de bunuri, care spre exemplu au ajuns în România să tranziteze România la nivelul record de aproximativ 70 de milioane de tone de bunuri din Ucraina în România de la începutul războiului”.
Printre realizările evidențiate în cadrul discuțiilor se numără și implementarea controlului comun la frontierele cu Ucraina și semnarea acordurilor de control coordonat cu România, inițiative care contribuie la facilitarea transportului și comerțului în regiune. De asemenea s-a discutat și despre extinderea controlului coordonat pe ambele sensuri la Galați-Giurgiulești, dar și despre accelerarea proiectele de infrastructură în regiunea Dunării, în vederea sprijinirii reconstrucției Ucrainei.
Lasă un comentariu