NOUTĂȚI

Inflația anuală a atins 8,8%. Oamenii spun că simt deja presiunea

Compus de Redacția STAR

Facturile mai mari și scumpirea produselor alimentare au împins inflația anuală în luna martie la 8,8%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Potrivit Biroului Național de Statistică, cele mai mari creșteri de preț s-au înregistrat la servicii, în special la utilități, care au dus la scumpirea alimentelor. Oamenii spun că simt deja presiunea în buzunare. Experții însă susțin că, totuși, inflația în Republica Moldova rămâne moderată, comparativ cu alte țări.

În martie anul curent, inflația a atins 8,8 procente față de aceeași lună a anului trecut. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la servicii, plus 17%, în același timp alimentele s-au scumpit cu 9%. Mărfurile nealimentare au avut o evoluție mai temperată, de doar 3%.

Majorările la energia electrică, gaze și apă au pus presiune directă asupra gospodăriilor, dar și indirectă, ducând la scumpirea alimentelor și a altor produse de bază. Cel mai mult s-au scumpit legumele și fructele. Comercianții spun că asta îi face pe cumpărători să procure în cantități mai mici.

„Cumpărătorii cumpără foarte puțin. Doi, trei castraveți, două roșii. O varză mai mică. Puțin cumpără, puțin”.

„Totul a crescut la doi lei. Când au scumpit lumina, s-au ridicat prețurile la tot, la doi lei”.

„La mere. Cu doi, trei lei. Mai puțini clienți, că lumea s-a deprins cu un preț și acum e alt preț”.

În fața acestor majorări, oamenii încearcă să se adapteze cum pot, renunță la unele produse, caută oferte sau reduc din cheltuieli.

„E simțitor foarte, dar ce să-i faci”.

„Am observat, am observat. Dar nu e cu mult”.

Chiar dacă presiunea se simte tot mai mult de la o zi la alta, experții subliniază că inflația din Republica Moldova rămâne moderată în comparație cu alte țări din regiune. Totuși, există riscuri externe care pot influența evoluția prețurilor.

„Comparativ cu statele vecine aceasta este mult mai moderată decât în Turcia care este de circa 40%. Și care este o inflație galopantă și are efecte devastatoare asupra economiei Turciei. În schimb, dacă vorbim de România și Letonia, acestea au reușit să mențină inflația la niveluri mai scăzute de 7% și respectiv 6%. Prognoza pentru trimestrele II și III ale anului 2025 indică o posibilă temperare a inflației, dar fără o reducere drastică”, a spus expertul economic, Marin Gospodarenco.

Pentru anul curent, Banca Națională al Moldovei estimează o inflație medie anuală de 7,3%.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu