În ajunul sărbătorii religioase Botezul Domnului, când mulți oameni, conform tradiției, se aventurează să se scufunde în apa rece a râurilor și iazurilor, salvatorii oferă mai multe recomandări.
Alexandru Burlea, angajat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a demonstrat cum se face scufundarea corectă în apa rece.
,,Tehnica securității ați văzut, cu funea m-am dus încolo, în caz dacă este gheață groasă se pune o scară de lemn, se fixează și se ține cu mâna de scară și scufundă. În caz la apă curgătoare ei n-au dreptul să sare cu cap înainte, tot așa pe scară să se ție și mai mulți oameni pe gheață împrejur tot nu să dă voie. Trebuie de pregătit, de încălzit corpu. Cât-de-cât niște exerciții fizice ușoare. Nu mai mult de 10 secunde, ai făcut treaba, ai ieșit, s-a șters bine”.
Burlea a subliniat importanța exercițiilor fizice efectuate înainte de scufundare pentru a pregăti organismul pentru diferența de temperatură. La rândul lor, medicii susțin că la fel de importante sunt acțiunile de după scufundare.
,,După ce am ieșit din apă de asemenea trebuie s-avem numai decât un prosop, ceva, pătura groasă, halat și numai decât ceai cald pentru a nu suprarăci organismul. Dacă chiar și avem o hipotermie atunci se duce într-o căprere călduță unde trebuie să se încălzească victima”, a spus Viorica Pșenicinii, șef serviciul Medical al Direcției Căutare și Salcare Nr1.
Potrivit medicului, nu se recomandă sub nicio formă consumul de alcool înainte sau după scufundare, nici măcar în cantități mici. În capitală vor fi organizate 10 locuri pentru scufundare, unde vor patrula salvatori și angajați ai MAI. De asemenea, astfel de patrule vor monitoriza ordinea publică și siguranța cetățenilor și în alte locuri din țară.
,,Au fost create 37 de grupe mobile cu Inspectoratul general de carabineri care vor patrula pe rutele itinerare cu Poliția de Frontieră care vor asigura securitate pe apă din zona de îmbăierea a râului Prut și Nistru și IGP care vor asigura securitatea pe rutele de patrulare și zonele nemijlocit unde se desfășoară activitățile de îmbăiere a populației”, a spus Dumitru Vieru, Șeful Direcției Prevenție al IGSU.
Cetățenii sunt, de asemenea, îndemnați să nu ignore cerințele poliției și a carabinierilor și să fie atenți la lucrurile personale.
,,În deosebi vrem s-atragem atenția ca fiecare să se conformeze cerințelor legale impuse de carabineri și totodată de către organizatori. De asemenea vrem s-atragem atenția ca fiecare cetățean care va participa la măsuri să-și supravegheze bunurile personale ca atunci când este o concentrație mai mare de cetățeni pot fi lăsate lucrurile fără supraveghere și sânt multe cazuri că ele pot dispărea sau pot fi careva furturi din buzunare”, a spus Vasile Macar, colonel, reprezentant al Inspectoratului General de Carabinieri.
Pe 19 ianuarie creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului. Îm ajun se sfințesc apele, însă agheasmă mare este primită de credincioși abia a doua zi după slujbă.
Lasă un comentariu