NOUTĂȚI

Includerea vectorului european în Constituție prin referendum va garanta parcursul european, Eugen Muravschi

Compus de Redacția STAR

Includerea vectorului european în Constituție prin intermediul referendumului privind aderarea țării la UE va garanta parcursul european al țării, indiferent de cine va ajunge să ne guverneze. În caz contrar, Republica Moldova riscă să progreseze mult mai încet și să nu se dezvolte, afirmă Eugen Muravschi, expert asociat al Comunității WatchDog.md. În cadrul unui interviu realizat în contextul campaniei de informare ,,Europa de lângă noi”, lansată de posturile ONE TV și STAR TV, expertul a subliniat că Republica Moldova va trece prin transformări fără precedent odată cu implementarea planului de creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,8 miliarde euro, anunțat recent de Comisia Europeană, care va majora atât PIB-ul, cât și salariul mediu.

Întrebat cum va influența includerea vectorului european în Constituție procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Eugen Muravschi a menționat că impactul va fi unul crucial.

,,Este foarte important să înțelegem că la noi, în Republica Moldova, guvernările vin, se schimbă cursul, se schimbă încolo-încoace. Da, am avut un președinte pro-rus, acum unul pro-european, nu știm ce o să fie în viitor. Și este important să avem un fel de garanție în Constituție, că acesta este într-adevăr un obiectiv național, și să ne asigurăm că toți politicienii care vor veni la putere vor respecta ceea ce este scris în Constituție. Oricine va fi președinte sau deputat sau ministru, când va intra în funcție, va depune un jurământ cu mâna pe Constituție. Iar dacă în Constituție va fi scris clar că avem cursul european drept obiectiv strategic, acei politicieni vor trebui să respecte acest obiectiv strategic. Dacă nu, riscăm să păstrăm, hai să zic, același ritm pe care l-am avut în ultimii 30 ani, un pas înainte, unul înapoi, cu progres mult, mult mai încet’’.

Totodată, expertul asociat al comunității WatchDog.md afirmă că planul de creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro, anunțat recent de Comisia Europeană, va aduce transformări economice majore în următorii trei ani.

,,Este cel mai mare pachet de asistență pe care ne l-a oferit Uniunea Europeană vreodată și trebuie să înțelegem că acești bani încă, cum spunem, nu i-au transferat deodată peste noapte în buget. Sunt bani pe care noi va trebui să-i absorbim prin eforturi, prin reforme, dar scopul lor este practic de a dubla mărimea economiei moldovenești, atât din punct de vedere a PIB-ului, cât și al salariului mediu. Deci unul din scopurile acestui program de asistență este ca salariul mediu în Moldova să crească de la vreo 13.500 la 27.000 lei pe lună. O parte din banii vor fi investiți în sprijinul afacerilor, inclusiv afacerilor mici și mijlocii, în sprijinul exporturilor către UE, să ajutăm mai multe companii moldovenești să exporte spre UE, astfel integrând și mai profund economia noastră pe piața unică a Uniunii Europene. Totodată banii acestea vor fi investiți în infrastructură, în proiecte precum centura Chişinăului sau o conexiune feroviară a Chişinăului cu România și implicit cu restul Uniunii Europene, adică să avem trenuri care nu trebuie să le mai schimbăm șinele când trecem granița’’.

Expertul subliniază că este esențial ca Republica Moldova să îndeplinească reformele necesare pentru aderare, inclusiv reforma justiției și intensificarea luptei împotriva corupției.

,,Noi de mai mulți ani, încă din 2014, de la semnarea acordului de asociere, am început să ajustăm o parte din legislația națională la standardele europene. Acesta este un proces care nu doar trebuie să continuie, dar trebuie să se accelereze. Noi trebuie să facem acest lucru mult mai repede. Totodată, noi trebuie să ne lămurim cu reforma justiției și lupta anticorupție, această bubă veșnică a politicii moldovenești, pentru că este una din condițiile esențiale pentru a adera la UE. Uniunea Europeană nu are niciun interes să primească în sânul ei un stat corupt, care apoi să atragă miliarde de euro și să ajungă în buzunarele unor politicieni corupți, ale unor oligarhi. Înainte de a adera, noi va trebui să scoatem cumva la capăt reforma justiției, pentru că altfel pur și simplu nu vom fi primiți în UE. Aceasta este probabil una din marele provocări’’.


De asemenea, Eugen Muravschi evidențiază rolul crucial al României ca ambasador al Chișinăului în cadrul Uniunii Europene, oferind expertiză și sprijin în procesul de integrare.

,,Sprijinul României este extrem de important, pentru că România deja este din 2007 țara membră UE. România, fiind și ea iarăși o țară post-socialistă, înțelege foarte bine problemele atât economice, cât și sociale, cât și juridice, de exemplu, corupția cu care ne confruntăm noi. Și ea poate fi un bun ambasador la Bruxelles și aș mai menționa un lucru foarte important, poate ignorat adesea în discursul nostru public, dar faptul că România este membru a Uniunii Europene înseamnă că limba română este limba oficială a Uniunii Europene. Și asta înseamnă că noi acum în procesul de aderare nu trebuie să traducem toate tratatele, directivele, regulamentele și toată legislația europeană, ea este deja disponibilă în limba română și acesta este un avantaj enorm. Și desigur, România are experți, politicieni, foști demnitari care au fost implicați în acest proces de preaderare, de aderare la UE. Și acum ei pot să ne împrumute nouă această expertiză și această experiență’’.


Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu