A treia șansă pentru elevii de gimnaziu care nu au promovat examenele naționale. Cei care nu au reușit să obțină nota cinci la sesiunile anterioare vor susține examenele din nou între 19 și 23 august, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.
,,În multe cazuri vorbim despre instituții de învățământ în care în clasa noua sunt 5- 8 copii și eu sper că într-o lună de zile, lucrând cu 3, 5, 7 copii se poate compensa pentru situația care este, dacă se mobilizează instituțiile de învățământ pe ultima sută de metri pentru a-i ajuta”.
Perciun a precizat că, în acest an, în urma monitorizării examenelor de absolvire a gimnaziului de către voluntari și a verificării centralizate a 30% dintre lucrări în opt raioane, zeci de elevi nu au reușit să promoveze probele.
,,La Cantemir rata de promovabilitate a scăzut de la 97% la 68%. La Drochia – de la 100% la 73 %. La Șoldănești – de la 100% la 78 %, la Cahul – de la 100% la 80%, la Nisporeni – de la 88% la 83%, la Dondușeni – de la 99% la 85% , la Briceni – de la 100% la 89%, la Anenii-Noi – de la 100% la 92%”.
Perciun a subliniat că în cazul în care ministerul ar fi reverificat toate lucrările, realitatea ar fi putut fi și mai dramatică.
În aceste condiții, Ministerul Educației și Cercetării își propune ca anul viitor să organizate centre de desfășurare a examenului de gimnaziu în raioane după modelul examenelor de bacalaureat.
,,O să aplicăm în esență aceleași reguli la clasa a IX-a, pe care le aplicăm și la bacalaureat, cu excepția camerelor de luat vederi. Deci, nu o să introducem cameră anul viitor, dar vom avea centre de desfășurare a examenului, vom avea monitorizare externă și vom avea evaluarea centralizată a lucrărilor”.
Ministerul Educației a decis să recruteze 400 de voluntari după ce în școlile din opt raioane s-a observat o diferență mare între notele obținute la examenele de absolvire a gimnaziului din 2019 și la cele de la Bacalaureatul din 2023, ceea ce a sugerat că ar exista o fraudă. Astfel absolvenții clasei a IX de la instituții de învățământ din Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina și Șoldănești au fost monitoprizați la examene, iar teste acestora au fosty verificate de Ministerul Educației.
Potrivit evaluărilor PISA, 50% din toți copiii de clasa IX-a, adică aproximativ 15 mii de elevi, în fiecare an nu ating un nivel minim de competență la lectură, matematică sau știință.
Lasă un comentariu