NOUTĂȚI

În primele șase luni ale anului 2025 au fost înregistrate 16 cazuri de infecție meningococică, dintre care 12 la copii

Compus de Redacția STAR

Numărul cazurilor de meningită este în creștere în Republica Moldova, iar promisiunea Ministerului Sănătății de acum jumătate de an că țara va beneficia de un vaccin anti-meningită, rămâne pe hârtie. Până în prezent, autoritățile nu au reușit să procure vaccinul, motivând că niciun producător nu s-a arătat interesat să livreze acest produs. De cealaltă parte, medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că prevenția prin vaccinare rămâne singura metodă eficientă de protecție împotriva unei astfel de boli care poate duce chiar și la deces. Jurnalista Zinaida Batîru a realizat un reportaj la acest subiect pentru info week.

Potrivit medicilor neurologi pediatri, cea mai frecventă formă de meningită este cea virală, provocată de virusuri comune precum enterovirusurile, oreionul, herpesul sau gripa. Apare în sezonul cald și afectează în special sugarii și copiii sub 5 ani. Simptomele pot fi cofundate cu o simplă răceală. Medicii avertizează că febra, voma sau somnolența poate fi un semnal de alarmă, iar la cei mici pot apărea complicații la nivelul sistemului nervos central.

,,Atunci este vorba de epilepsie ca consecințe, acccese convulsive prelungite, regres în dezvoltarea neuropsihică a copilului, associate tulburări ale limbajului, tulburări de conficiențul de inteligență, tulburări motorii cum ar fi hemipareze asociate”, a spus medicul neurolog pediatru, Cornelia Calcîi.

De la începutul primăverii, la Institutul Mamei și Copilului, în secția Neurologie pentru vârste fragede, au ajuns șapte copii cu meningită virală severă. Este și cazul lui Mihăiță, un băiețel de trei ani, care la vârsta de un an a fost diagnosticat cu meningită cauzată de un virus herpetic. De atunci, fiecare zi este o luptă. Acum, copilul suferă de epilepsie și porencefalie difuză – o boală rară a creierului, în care țesutul cerebral este distrus și înlocuit cu cavități pline cu lichid.

,,Au rămas sechele, pentru că înainte de boală el mergea de-a bușilea și începuse să meargă. Nu merge la grădiniță și nu participă la nicio activitate, deoarece, din păcate, nu poate nici măcar să stea singur în șezut. Am aflat despre boală mai târziu, am început să citesc și să mă informez, iar ceea ce m-a speriat cel mai tare au fost convulsiile. Prima oară le-am văzut la propriul meu copil – a fost ceva foarte înfricoșător. Nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva”.

Una dintre cele mai severe forme de meningită este cea bacteriană, care reprezintă o urgență medicală, afirmă medicul neurolog pedatru Cornelia Calcîi. Singura metodă eficientă de prevenire este vaccinarea antimeningococică, inclusă deja în calendarul național de imunizare în multe țări.

,,Avem cazuri de meningită meningococică și este foarte important ca în țara noastră să fie adus acest vaccin cu menindococ fiindcă infecția meningococică sau meningita meningococică se finisează foarte trist cu decesul copiilor și cel mai grav acest deces survine în câteva ore și noi avem acest caz că copii se aduc cu salvarea trec trei ore și deja este stop cardiorespirator”.

Mamele pe care le-am întâlnit la Institutul Mamei și Copilului din Capitală spun că își doresc să aibă acces la vaccinul împotriva meningitei, pentru siguranța micuților și liniștea lor, mai ales că simptomele bolii pot fi foarte severe.

,,Neurologul ne-a spus că este o boală foarte gravă iar ca să îl protejăm trebuie să punem vaccin împotriva lor. În țările europene este dar la noi nu, ar fi bine să fie și la noi pentru protejarea copilului”.

,,Este o boală destul de gravă ar fi bine să fie un vaccin pentru așa ceva. – Noi nu avem acest vaccin, dvs considerați că ar fi bine să fie în calendarul de imunizare național? – Da, că e destul de gravă și am înțeles că sunt cazuri că decedează de la boala asta”.

Acum jumătate de an, autoritățile în sănătate promiteau achiziția a 5.000 de doze de vaccin împotriva meningitei. Însă, până acum, produsul nu a fost procurat. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, spune că nicio companie nu s-a înscris la licitație și că se poartă negocieri cu o țară care ar putea oferi o parte din stocul său.

,,Rămânem optimiști în acest sens, pentru că acest obiectiv pe care ni l-am pus în față, să vaccinăm copiii din Moldova împotriva meningitei, care este o boală o foarte periculoasă și deseori se încheie cu decesul copilașului, o să-l atingem”.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, de la începutul anului 2025 au fost înregistrate 16 cazuri de infecție meningococică, dintre care 12 la copii, iar un copil de 6 ani a decedat. În ultimii 10 ani, în Republica Moldova s-au raportat peste 220 de cazuri, iar aproximativ 60% au fost copiii cu vârsta sub doi ani.

Despre autor

Redacția STAR