NOUTĂȚI

În premieră, operatorii de cablu din regiunea transnistreană au inclus în grilă Moldova1

Compus de Redacția STAR

În premieră, operatorii de cablu din regiunea transnistreană au inclus în grilă postul public de televiziune Moldova1. Până acum, oamenii din stânga Nistrului aveau acces la canale rusești sau la unele locale, finanțate de regimul separatist de la Tiraspol.

Reprezentanții postului public de televiziune a anunțat că populaţia din regiunea transnistreană va avea acces la o sursă credibilă de informaţii, analize, programe culturale şi de divertisment, difuzate atât în limba română, cât şi în rusă, precum şi în alte limbi ale minorităţilor etnice.

,,De ieri, după aproape 33 de ani de absență a reapărut Moldova1 în raioanele de est ale țării. Sperăm să reluăm un dialog normal cu cei de la Tiraspol, un dialog pe care l-am așteptat de foarte multă vreme. Deci până la urmă, orice criză ne poate conduce și spre soluții care să fie de durată, nu soluții de zece zile, nu soluții de două luni”, a spus viceprim-ministru pentru Reintegrare, Oleg Serebreanu.

Totodată, compania „Teleradio-Moldova” anunță că va examina oportunitatea deschiderii unui punct de corespondenţi în stânga Nistrului, pentru a asigura o reflectare echilibrată şi obiectivă a realităţilor din regiune. Asta în condițiile în care jurnaliștii de pe malul drept al Nistrului nu au acces în regiunea transnistreană. Au fost înregistrate și cazuri când reprezentanți ai presei din Chișinău au fost reținuți de pretinsele autorități de la Tiraspol, atunci când au mers în regiune.

,,Noi asta solicităm constant și sperăm foarte mult că acest lucru se va întâmpla. 07:08 Constant a fost discutată problema accesului presei de pe malul drept pe malul stâng. În general, problema accesului sau libera circulație este, iarăși, o temă care ține de drepturile omului.”

Între timp, regimul de la Tiraspol anunță că ar putea impune sancțiuni penale pentru persoanele care colectează și transmit date personale sau așa-zise informații clasificate către cetățeni, organizații sau autorități străine. Vorbim de pedepse de până la 10 ani de detenție pentru cei considerați vinovați. Potrivit Promo-LEX, inițiativa este un nou instrument represiv, menit să reducă la tăcere jurnaliștii, apărătorii drepturilor omului și orice persoană care dezvăluie informații despre abuzurile din regiune.

,,Este foarte regretabil acest lucru și vine într-un moment foarte nepotrivit, când tocmai vorbim despre drepturile omului și necesitatea respectării lor. Ieri am trimis o circulară, o scrisoare, și adresată Tiraspolului, dar și adresată mai multor parteneri externi, nu doar celor implicați în procesul de negocieri”,

Regiunea transnistreană este controlată de un regim separatist pro-rus care a fost instaurat în 1992, în urma războiului de pe Nistru.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu