În Moldova a fost lansată campania „16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen”, care are drept scop combaterea acestui fenomen, informarea societății și atragerea atenției asupra problemei feminicidului. Această inițiativă internațională, lansată de ONU în 1991, a început în Moldova cu un marș organizat în centrul Chișinăului, la care au participat peste 400 de persoane. Participanții au purtat simboluri specifice – eșarfe portocalii și stickere cu mesajul „NICIOSCUZĂ”. Printre aceștia s-au numărat reprezentanți ai societății civile, ai guvernului, ai parlamentului și ambasadori.
Chiar și în secolul XXI, violența bazată pe gen rămâne o problemă gravă pentru societate. [AF1] Statisticile arată că 3 din 4 fete și femei din întreaga lume au fost cel puțin o dată victime ale violenței psihologice sau fizice doar pentru că sunt femei. [AF2]În Moldova, în anul 2023, 5.524 de femei au solicitat ajutor în astfel de situații, [AF3] iar 21 de femei au fost ucise. Cu toate acestea, oficialii afirmă că situația se îmbunătățește, deoarece tot mai multe femei găsesc curajul să ceară ajutor.
Marșul a adunat numeroase persoane solidare cu această cauză.
,,Este o problema mare, clar că noi nu putem să rezolvăm, dar eu cred că prin așa evenimente cel puțin putem să aducem la cunoștința lumii că se întâmplă astfel de lucruri și doar printr-un lucru colectiv am putea să schimbăm percepția societății’’.
,,Aceste evenimente sunt binevenite. Toată lumea cred că are rude care măcar odată în viața s-au ciocnit cu astfel tip de violența. Vrem să aducem la cunoștință cât mai multă lumea’’.
,,Mesajul nostru este să oferim un suport la tuturor victimelor fața de violență, astfel tip de violență. Noi suntem alături de ei, s-auzim vocea lor, să demonstrăm că suntem calmi, ci apți să protejăm drepturile’’.
La marș au participat ambasadori din țări care desfășoară campanii similare
,,Violența împotriva femeilor și fetelor în anul 2024 este absolut inacceptabilă. De aceea, ne-am adunat astăzi împreună cu numeroase organizații internaționale și parteneri din Moldova. Doar împreună putem combate violența împotriva femeilor și fetelor’’, a spus Fern Horine, ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, prezentă la eveniment, a subliniat că legislația Moldovei a fost considerabil îmbunătățită în ultimii ani pentru a sprijini victimele violenței și pentru a preveni astfel de cazuri.
,,Astfel în cât nici o forma de violență nu poate fi tolerată și urmează a fi aspru pedepsită. De asemenea a fost modificat și codul de procedura penală, astfel în cât orice victima violenței se poate beneficia de mai multe garanții și proceduri, mă refer la servicii de asistență juridică, asistența socială. Important este însă că orice victima a violenței trebuie să conștientizeze că nu este singură și autoritățile statului îi vor oferi suport, dar este important ca ea să vorbească despre astă și să se adreseze pentru ajutor’’.
Avocatul poporului, Ceslav Panico, a confirmat progresele menționate de ministră, dar a atras atenția că este necesară o abordare mai amplă pentru a rezolva această problemă.
,,La nivel de politici publice și strategii într-adevăr suntem una din cele mai dezvoltarea țări care au astfel de politici strategii la nivel de legislație. Întrebare este despre sincronizarea intervențiilor între diferite instituții, și aici a vorbim cine trebuie să implică la nivel local? Cum se referă ce fel de asistență preliminară trebuie oferită? Și ulterior implicarea sistemului de forță evident’’.
Reprezentanta ONU în Moldova, Yesim Oruc, a anunțat că, pe parcursul celor 16 zile ale campaniei, atât structurile internaționale, cât și cele guvernamentale vor organiza evenimente în întreaga țară pentru a atrage atenția asupra acestei probleme.
,,Peste 15 tipuri de activități vor fi desfășurate în întreaga țară de ONG-uri, organizații ale societății civile și parteneri ai ONU, pentru a crește gradul de conștientizare și a mobiliza toate resursele disponibile în lupta împotriva violenței. Sunt foarte mândră să lucrez aici, în Moldova, unde legislația națională a fost îmbunătățită, iar instituțiile sunt mobilizate pentru a combate această problemă gravă’’.
Potrivit ONU, în 2023, 51.100 de femei au fost ucise de partenerii lor sau de membri ai familiei, ceea ce înseamnă 140 de victime pe zi.
Lasă un comentariu