NOUTĂȚI

În Joia Mare familia Gorincioi a copt cozonaci, miel și a vopsit ouă împreună cu echipa ONE TV

Compus de Redacția STAR

A schimbat halatul alb pe ie, și-a suflecat mânecile, a frământat cu grijă aluatul, a vopsit ouăle și a pregătit mielul. În noaptea Învierii casa familiei Gorincioi din Capitală se umple de miros de cozonaci și pască. În familia Nadejdei, care este medic de profesie, tradițiile din Joia Mare se păstrează cu sfințenie, din generație în generație. Chiar dacă se împarte zilnic între pacienți și familie, doctorița își rezervă timpul necesar pentru a coace cozonaci cu nuci și prune, conform rețetei din familie, pe care a împărtășit-o și cu telespectatorii ONE TV.

Un cozonac cu fâșii bine conturate și un miez moale și pufos nu se face în grabă, este nevoie de timp, răbdare și, mai ales, de respectarea fiecărei etape, spune gospodina.

,,Toate ingredientele care le folosim sunt naturale chiar și aceleași maia natural o pregătim singuri din lapte, faină, și un gălbănuș de ou. Gălbenușurile care se bat aparte, albușurile le punem la frigider care ulterior ne va ajuta la frământatul aluatului și o sumedenie de mirodenii care le adăugăm în aluat”, a spus Nadejda Gorincioi.

Medicul cerne făina și încorporează treptat untul, după ce aluatul a fost omogenizat complet cu celelalte componente.

,,Timp de o oră trebuie să aducem acest aluat la unul pufos, cremos și gustos”.

Nadejda Gorincioi a copt prmul cozonac la vârsta de 13 ani, iar de atunci an de an aceasta a devenit nu doar tradiție dar și pasiune.

„Împreună cu bunica și mama am frământat primul cozonac bun și de atunci îmi place și mențin tradiția, acum cu fiica facem an de an acest cozonac”.

„Frământăm bine, bine cu grijă și atenție, fiindcă această atenție, relația cu cozonacul putem să o atribuim și cu pacienții, cu grijă și răbdare, empatie care ne aduce la rezultate bune și frumoase pentru pacienții noștri”.

De pe masa de sărbătoare nu lipsește mielul, iar de prepararea lui se ocupă mezinul familiei, Daniel.

„În fiecare an marinez mielul, care este moștenită în familie, condimentele sunt ceapa verde, frunză de dafin și vinul roșu pentru neutralizarea mirosului. Luăm câte o bucățică și o punem la cuptor pentru o oră. La ce temperatură o punem? La 200 de grade, vinul îi adaugă suculență cărnii”.

Patricia, studentă în anul II la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, are grijă ca ouăle să fie vopsite corect, astfel încât să fie consumate fără riscuri pentru sănătate.

„Noi folosim doar metoda naturală de vopsire a ouălor pentru că cele din magazin conțin substanțe chimice care pot fi dăunătoare pentru sistemul digestiv. Ouăle le punem la fiert și neapărat punem sare în ouă ca să nu se spargă în timpul fierberii, apoi fierbem ceapa aparte, apoi punem ouăle și le lăsăm să se obțină culoarea necesară”.

După ce aluatul își dublează volumul, începe procesul propriu-zis de împletire a cozonacilor. Așezați în tăvi, aceștia mai cresc încă aproximativ 30 de minute, apoi merg la cuptor. După 50 de minute de copt, cozonacii cu crustă aurie sunt ornamentați și gata de pus pe masă.

Cozonac, miel, ouă roșii și cei dragi alături — așa va arăta noaptea Învierii. Echipa One TV și familia Gorincioi vă urează Paște luminat!

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu