Numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 crește de la o zi la alta. În Capitală, au fost înregistrate 639 de cazuri în perioada 19-25 august, ceea ce este cu 41 la sută mai mult față de săptămâna precedentă. În spitalele municipale sunt internate 87 de persoane, dintre care șapte în stare gravă. Informațiile au fost prezentate de către Marina Buga, șefa adjunctă a Direcției generale Asistență Medicală și Socială din cadrul Primăriei municipiului Chișinău.
,,În Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, au fost internați 51 de pacienți, în rândul copiilor dintre care doi sunt în stare gravă, iar 49 stare medie. În maternitatea municipală nr 2 au fost internate și efectate tratamente pentru 13 paciente gravide în stare medie. Sub monitorizarea medicală teritorială pentru tratament la domiciliu s-au aflat 309 persoane cu covid și 488 de persoane suspecte”.
La Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, au fost ocupate peste jumătate din cele 40 de paturi reprofilate pentru pacienții cu COVID-19. Directorul instituției, Vasile Popa, spune că pacienții cu Covid 19 care au fost internați aici au vârsta de peste 60 de ani și suferă de boli asociate, cum ar fi afecțiuni oncologice, boli cardiovasculare și diabet zaharat. Managerul spitalului afirmă că aceștia prezintă simptome clinice mai ușoare în comparație cu tulpina precedentă de COVID.
,,Sunt spitalizați 28 de pacienți, în stare gravă sunt șapte din ei, dependenți de oxigen cinci, dar fără criterii de terapie intensivă, situația este una stabilă. Tulpina actuală de virus se manifestă mai lejer, nu este atât de agresivă. Pacienții sunt stabili și sunt cu amiliorare din momentul spitalizării, o mare parte din ei. Astăzi este a șaptea zi de la spitalizare de la primul pacient și s-au început monitorizările pentru tratament în condiții de ambulator sau unii pacienți în spitalele somatice de unde au venit pentru tratamentul maladiilor de fond”.
Potrivit datelor oferite de ANSP, în perioada 12-18 august, în toată țara au fost înregistrate 2213 de cazuri de COVID-19, ceea ce reprezintă aproape jumătate din numărul de îmbolnăviri înregistrate de la începutul verii. Medicii epidemiologi recomandă populației să evite locurile aglomerate și să păstreze distanța socială în spații publice, să respecte regulile de igienă a mâinilor și măsurile sanitare la locul de muncă. De asemenea, oamenii sunt îndemnați să aerisească încăperile și să se adreseze la medicul de familie la primele simptome ale răcelii. Specialiștii în Sănătate Publică recomandă în special pacienților cu boli cronice să se vacineze contra virusului SARS-CoV2.
Lasă un comentariu