Comod, ieftin și încăpător, astfel spun părinții că ar trebuie să fie rucsacul ideal pentru copiii lor. Multe familii sunt în căutarea unui ghiozdan fie l-au cumpărat deja, iar în Capitală au fost deschise și târguri specializate în ajunul noului an școlar.Unii părinți spun că țin cont în primul rând de raportul preț-calitate, însă sunt dispuși să plătească mai mult pentru un ghiozdan de calitate.
,,Eu sunt medic de specialitate. Desigur acesta este foarte important pentru postura copilului și de ceea desigur că dăm prioritatea pentru un ghiozdan ortopedic”.
,,Eu încerc să procur ghiozdanul ortopedic, ca să fie și ușor, chiar dacă rechezitele îs foarte multe, grele, manualele la fel și vreau ceva ca să fie comod ei”.
,,În primul rând sânt niște criterii, da desigur, să fie trei compartemente, deci, trebuie de văzut, dacă plouă ca nu să între apă în el și așa ceva și calitativ trebuie să fie, asta-i clar”.
Comercianții spun că de la an la an cumpărătorii devin tot mai pretențioși și puțini sunt cei care sunt gata să plătească mai mult.
,,Prețul cât mai atractiv, pentru că părinții acuma și de situația noastră financiară, care este în Moldova, părinții caută ghiozdane cât mai accesibile la preț. Ei toți vor să fie ortopedic, toți vor să fie încăpător, să încapă abecedaru, dar oricum se uită la preț”.
,,Să fie o calitatea mai bună, să aibă un material mai bun, din spate de obicei se uită să aibă ortopedie, să aibă spinatorul la spate, adică pentru clasele mici mai ales și în genere se mai uită la desene la însigne, o culoare mai întunecată, mai practică să zicem așa. Așa lumea e diferită și ghiozdane avem difertie”.
Medicul ortoped, Andrei Căniță susține că părinții trebuie să fie extrem de atenți când achiziționează un rucsac și să țină cont de mai multe criterii.
,,Părinții ar trebui să atrag atenția la calitatea materialelor, ghiozdanul să fie ușor, nu mai mult de un kg gol, spatele să fie buretat, breterile să fie la fel late de 3 cm, să fie rapatabile, adaptabile, astfel ca ghiozdanul să fie lipit cât mai mult de spate, să ocupe toata suprafață spatelui,de la umeri până la regiunea lombară, nici decum mai sus sau mai jos de regiunea lombară”.
În opinia specialistului, un rucsac necalitativ poate provoca dureri de spate și umeri, și poate duce la apariția unor boli.
,,Ulterior, dacă nu se atrage atenția la momentul potrivit asupra acestor dereglări pot trece în deformități structurale a coloanei verterale ca scolioza sau cifoza. În cazul acestor deformități tratamentul deja este mult mai complicat, de aceea ar fi bine de prevenit aceste complicații”.
Iarmaroacele școlare vor activa în perioada 10 august – 10 septembrie, în toate sectoarele Capitalei.
Lasă un comentariu