În 2025, Guvernul prognozează venituri de 71,5 miliarde de lei și cheltuieli de 85,4 miliarde de lei. Prin urmare, deficitul bugetar anul viitor va fi de aproape 14 miliarde de lei sau 4 la sută din Produsul Intern Brut. În timp ce prim-ministrul, Dorin Recean, face referință la o creștere economică, tendință care se va păstra și în 2026, potrivit premierului, unii experți spun că bugetul pentru anul viitor este unul auster și implică riscuri financiare semnificative.
Ministerul Finanțelor prognozează că în 2025, încasările la bugetul de stat vor crește cu aproape 9 la sută, în comparație cu anul trecut, în special din contul impozitelor și taxelor plătite de cetățeni și mediul de afaceri. Încasările din taxa pentru valoare adăugată rămâne principala sursă pentru visteria statului. Guvernul a prognozat și cheltuieli cu 18 la sută mai mari decât anul trecut, ca urmare a faptului că vor fi demarate 12 proiecte noi. Este vorba de reabilitări de drumuri, programe de susținere a învățământului superior sau a agriculturii
Deficitul bugetar, estimat la 4 la sută din PIB, urmează să fie acoperit din împrumuturi. Soldul datoriei de stat al Republicii Moldova la 31 decembrie 2025 va ajunge la aproximativ 136,4 miliarde de lei. Majoritatea acestei datorii sau 61 la sută, va fi datorie externă, iar restul de aproape 40 la sută, datorie internă.
,,Gradul de îndatorare, atât la nivel bugetar, cât și la nivel privat, în Republica Moldova este în descreștere, suntem sub 34 la sută. Deci, per general, gradul de îndatorare al Republicii Moldova va fi în descreștere’’, a spus Recean.
Expertul economic Marin Gospodarenco spune că abordarea bugetară pentru anul viitor prezintă semne clare de austeritate, combinată cu riscuri financiare semnificative, în condițiile în care deficitul bugetar reprezintă aproape 20 la sută din venituri. Marin Gospodarenco notează că nivelul alarmant al împrumuturilor și creșterea constantă a datoriei publice ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea fiscală a țării noastre. Aceste aspecte nu doar că pun în pericol ratingul de țară, dar reduc și șansele de a accesa finanțare ieftină pe piețele internaționale, ceea ce amplifică vulnerabilitățile economiei naționale. Potrivit lui Marin Gospodarenco, în absența unei creșteri economice solide, povara fiscală devine tot mai apăsătoare și afectează în special gospodăriile cu venituri mici și întreprinderile mici și mijlocii, care reprezintă coloana vertebrală a economiei.
Pentru anul 2025, Produsul Intern Brut urmează să fie în creștere cu 3% și va ajunge la suma de 348,4 miliarde de lei. Se preconizează că și inflația se va stabiliza în jurul valorii de 5%.
Lasă un comentariu