NOUTĂȚI

Imnul Republicii Moldova, intonat pe mai multe podiumuri ale competițiilor mondiale. Dintre cele 731 de medalii obținute, șase sunt olimpice și paralimpice

Compus de Redacția STAR

Anul 2024 a fost unul excepțional pentru sportul din țara noastră. Imnul Republicii Moldova a răsunat pe podiumurile competițiilor internaționale, chiar și la cele olimpice și paralimpice. Campionii moldoveni au obținut un număr record de 731 de medalii. Printre cele mai importante realizări se numără argintul câștigat de Anastasia Nichita la lupte libere, bronzul obținut de Denis Vieru și Adil Osmanov la judo și bronzul lui Serghei Tarnovschi la canoe. Ion Basoc a câștigat argint la parajudo, iar Oleg Crețul a obținut bronzul la Jocurile Paralimpice.

,,Este cel mai rodnic an de la independența încoace, cu excepția anului 1992, când Tudor Casapu a devenit și el campion olimpic și am mai avut trei medalii și la alte probe. Suntem convinși că acestea rezultate demonstrează forța Moldovei pe arena internațională. Nu mai suntem confundați cu alte țări. Chiar am fost la JO și deseori se uitau „Mongolia, Mongolia”, suntem Moldova și deja ne bucurăm că drapelul țării noastre se înalță la competițiile internaționale. Să sperăm că 2025 ne va da noi momente de bucurie, deoarece urmează campionatele mondiale, europene”, a spus Eduard Ciobanu, președintele Asociației Presei Sportive.

Eduard Ciobanu, președintele Asociației Presei Sportive, a însoțit sportivii noștri la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice. Jurnalistul spune că performanța acestui an se datorează caracterului și perseverenței campionilor noștri, care, în ciuda provocărilor financiare, reușesc să atingă un nivel decent datorită atitudinii lor.

,,Totuși, este vorba și despre fusul orar, am fost la Paris, nu a fost așa diferența cum a fost la Tokyo, când practic sportivii noștri trebuia să evolueze noaptea și evident că aclimatizarea a fost mai ușoară. Contează foarte mult să fii pregătit anume în acel moment, am văzut multe cazuri, când campionii mondiali cedau în primele lupte, să știți că nu e ușor să fii pregătit pentru JO, deoarece acolo se poate întâmpla orice”.

Ciobanu consideră că sportul este cel mai bun ambasador al Moldovei în lume, iar sportivii noștri reprezintă un model pentru tânăra generație. Jurnalistul, cu o experiență de 34 de ani în domeniu, pledează pentru promovarea culturii sportive.

În 2024, Republica Moldova a găzduit mai multe competiții europene și un campionat mondial, atrăgând numeroși vizitatori. Doar la Campionatul Mondial de Armwrestling și Para-Armwrestling, desfășurat în august la Chișinău, au participat 1.500 de sportivi din 61 de țări.

,,Îmi aduc aminte campionatul european de fotbal, de fapt suker fotbal pe plajă, unde stadionul era foarte plin. La rugby plajă același lucru. Nu pot să nu menționez echipa noastră de fotbal, care a umplut stadionul Zimbru, s-au terminat biletele, microbiștii stăteau afară, măcar să audă ce se întâmplă”, a spus Sergiu Gurin, secretar MEC.

În 2025, țara noastră va găzdui două competiții de mare anvergură, care vor marca istoria sportului moldovenesc, a subliniat Gurin.

,,Vom avea campionatul european la haltere la vârstă de seniori. Lucru care nu s-a mai întâmplat nici la o probă de sport olimpică și vom avea iarăși, în premieră, un campionat european la judo la vârstă până la 23 de ani. Dreptul de a acorda unei țări să organizeze așa competiție o au doar țările cu cel mai bun potențial și noi ne bucurăm pentru că acest drept ne-au fost acordat nouă”.

În 2024, o atenție sporită a fost acordată îmbunătățirii infrastructurii, care însă mai necesită investiții. Secretarul de stat a precizat că, în decurs de un an, ministerul a reparat sau construit 111 obiective sportive. Unul dintre acestea se află în satul Molești, raionul Ialoveni, unde, prin intermediul programului „Satul European”, a fost construit un complex sportiv multifuncțional.

,,Urmează mai departe să se întâmple aceste lucruri, pe dimensiunea sportului de performanță. În anul viitor vom construi o cantină la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, pentru că acolo sunt condițiile foarte bune, sunt sălile de antrenament, sunt o sută de locuri de cazare, este centrul de reabilitare, sunt cabinete de masaj, kinetoterapeuți și unicul lucru care lipsea este cantina unde sportivii să se alimenteze”.

Al doilea obiectiv major al MEC, pentru 2025, este construirea unei săli polivalente în comuna Cărpineni, raionul Hîncești, unde sportivii vor avea posibilitatea să se antreneze.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu