Aurora Boreală a fost surprinsă pe cerul din Republica Moldova. Este vorba despre un fenomen extrem de rar, care a putut fi admirat de moldoveni în mai multe regiuni din țară. Totuși, se pare că această lumină pe cer nu a apărut într-un mod natural, ci ar fi vorba despre un experiment al cercetătorilor.
Așa a arătat cerul în mai multe regiuni ale țării, ceea ce a surprins mai mulți internauți care au publicat imagini pe rețelele de socializare.
Imagini la fel de impresionante au putut fi văzute și în Ucraina, dar și Rusia.
Totuși se pare că nu este vorba despre un fenomen natural, ci de un experiment al savanților, creat de Programul de cercetare aurorală activă de înaltă frecvență în timpul unei campanii de cercetare de patru zile care a început sâmbătă.
Oamenii de știință de la Universitatea din Alaska Fairbanks, Universitatea Cornell, Universitatea din Colorado Denver, Universitatea din Florida și Institutul de Tehnologie din Georgia vor efectua o varietate de experimente la situl de cercetare operat de UAF.
Instrumentul de cercetare ionosferică este o rețea fazată de 180 de antene de înaltă frecvență răspândite pe o suprafață de 33 de acri. Experimentele se vor concentra asupra ionosferei, regiunea atmosferei situată între aproximativ 30 și 350 de mile deasupra suprafeței Pământului, scrie uaf.edu.
Oamenii de știință vor investiga mecanismele ionosferei care cauzează emisiile optice. De asemenea, vor încerca să înțeleagă dacă anumite unde plasmatice – gaz atât de fierbinte încât electronii sunt smulși de pe atomi – amplifică alte unde de frecvență foarte joasă. De asemenea, vor investiga modul în care sateliții pot folosi undele de plasmă din ionosferă pentru detectarea și evitarea coliziunilor.
Strălucirea aerului va apărea ca o pată slabă de culoare roșie sau, eventual, verde. Din cauza modului în care funcționează ochiul uman, strălucirea aerului poate fi mai ușor de observat atunci când se privește doar în lateral.
Lasă un comentariu