Parcursul european al Republicii Moldova a fost consfințit în Constituție. Hotărârea Curții Constituționale prin care a fost validat rezultatul referendumului republican constituțional a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel legea supremă a fost completată cu un nou titlu: integrarea în Uniunea Europeană.
Conform hotărârii Curții Constituționale, preambulul legii supreme este completat cu două alineate noi cu următorul cuprins: „reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Declarând integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”. De asemenea, va fi introdus titlul V prim – integrarea în Uniunea Europeană, având cuprinsul ,,Aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”, care prevede.
(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a tratelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.
Hotărârea a fost aprobată cu votul a patru judecători, alți doi magistrați au avut opinii separate. Astfel, Vladimir Țurcan a menționat că Curtea Constituțională nu trebuia să confirme valabilitatea referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, dar să-l infirme pentru că proiectul legii constituționale nu a acumulat numărul necesar de voturi ale cetățenilor pentru a fi considerat aprobat. Iar printre argumentele aduse de Serghei Țurcan este că o hotărâre ,,poate fi adoptată în cadrul unui referendum republican constituțional dacă legea cu privire la revizuirea Constituţiei a fost adoptată cu o majoritate calificată de 2/3 din numărul cetăţenilor care au participat la referendum”.
Expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, a afirmat pentru ONE TV că opiniile separate nu pot pune sub semnul întrebării hotărârea Curții.
,,Ei au opinii separată: nu sunt parțial sau total de acord cu hotărârea Curții, dar asta nu schimbă absolut deloc legalitatea și validitatea hotărârii Curții. Este adoptată cu majoritatea de voturi”.
În timpul plebiscitului, cetățenii moldoveni au răspuns la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Conform datelor CEC, pentru opțiunea DA au votat aproape 750.000 de persoane, iar pentru opțiunea NU și-au dat votul aproape 740.000 de oameni.
Lasă un comentariu