Guvernul a aprobat, miercuri, instituirea stării de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie. Premierul Dorin Recean va merge, joi, 12 decembrie în Parlament pentru a solicita instituirea stării de urgență recomandată de Comisia pentru Situații Excepționale, care a analizat riscurile în cazul în care Gazpromul nu-și onorează obligațiunile contractuale de a livra gaze către regiunea transnistreană după 1 ianuarie 2025. Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian susține că autoritățile de la Chișinău vor interveni în cazul în care cetățenii din stânga Nistrului se vor confrunta cu o criză umanitară.
,,Am făcut această propunere ținând cont de potențiala criză umanitară în special pentru unele raioane de est ale țării pentru a lua măsuri preventive, dar și pentru a acționa în cazul în care cele mai proaste scenarii se vor produce să introducem această stare de urgență, începând cu ziua de 16 decembrie. Vreau să spun că nu este niciun caz un motiv de panică generală este o măsură pe care Guvernul o ia pentru prevenirea unor scenarii proaste’’.
Potrivit oficialului, în lipsa gazului rusesc, producția de energie electrică la centrala de la Cuciurgan ar putea fi afectată, iar consecințele ar putea fi resimțite de cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.
,,Discutăm cu partenerii externi inclusiv cum să ajutăm cetățenii de acolo sunt cetățenii Republicii Moldova, dar dacă vom ajunge să discutăm și despre compensații fără îndoială. Nu va fi o stare de colaps definitiv pentru că există rezerve de cărbune la Centrala Termoelectrica Cuciurgan care va permite funcționarea acesteia cam timp de o lună de zile. Există rezerve de gaz’’.
Portalurile de știri din stânga Nistrului anunță că miercuri, așa-zisul soviet suprem din regiunea transnistreană a acceptat propunerea liderului autoproclamat Vadim Krasnoselski privind instituirea unei stări de urgență în economie pentru o perioadă de 30 de zile, în contextul riscului reducerii sau chiar al încetării livrărilor de gaze naturale către regiune începând cu 1 ianuarie 2025. Autoritățile de la Chișinău susțin că decizia Tiraspolului este una întârziată.
,,Cred că la Tiraspol multă vreme s-a neglijat această dimensiune. Ei păreau și dumneavoastră menționați mereu că la Tiraspol nu se spune nimic despre o eventuală criză umanitară sau criză energetică. Se preocupă de acest lucru Chișinău. După mine s-a procedat greșit, cetățenii trebuiau informați din timp și agenții economici că s-ar putea produce un astfel de scenariu’’.
Responsabilii de la Ministerul Energiei susțin că urmează să elaboreze un plan de acțiuni bine stabilit în domeniul energetic.
,,Următoarea licitație pentru capacitate este pe 16 noiembrie vom ști la sfârșitul zile dacă au fost rezervate capacitățile adiționale. Capacități sunt suficiente pentru a acoperi tot necesarul pentru malul stâng, inclusiv și pentru a produce energie electrică pentru malul drept. Dacă se întâmplă că pe data de 16 nu se reenervează capacitatea lunară pentru ianuarie mai există încă posibilitatea de a livra zilnic astăzi pentru mâine, toată luna ianuarie’’, a spusConstantin Borosan,
secretar de stat ministerul Energiei.
Ministra Sănătății Ala Nemerenco susține că în cazul în care țara noastră se va confrunta cu o criză energetică, spitalele din țară nu vor avea de suferit.
,,Noi am asigurat toate instituțiile medicale cu generatoare. La momentul de față în instituțiile medico-sanitare publice sunt instalate peste 200 de generatoare, altele 20 sunt în proces de instalare sunt ultimele. În caz de o cădere bruscă a energiei electrice noi avem asigurare toate spitalele și mă refer de la departamentele de forță secțiile de reanimare, de chirurgie sunt asigurate cu energie electrică’’.
Experții în energetică spun că instituirea stării de urgență în domeniul energetic nu va soluționa problema, iar scenariul propus de cabinetul de miniștri nu este unul sigur.
,,Problemele sunt majore și necesită instituirea soluțiilor majore, iar prin instituirea stării de urgență nu se face decât să se secretizeze unele decizii, se evită dezbaterile publice, să se accelereze anumite achiziții publice, care trebuie să fie din bugetul public. Se vor achiziționa cantități însemnate de gaz, cantități însemnate de păcură care lucru nu va fi cunoscut de publicul larg. Instituirile stării de urgență asta însemnă evitarea democrației și trișarea anumitor reguli de joc’’, a spus Sergiu Ungureanu, expert în energetică.
,,România este limitată comercial la energia electrică maxim 530 de megawatt pe zi poate să ne ofere. Încă 200 de megawatt noi producem pe intern de la ceturile Costești-Stânga, Termoelectrica și diferența de 150 de megawatt trebuie de luat de undeva sau o să fie deconectări’’, a spus Alexandru Slusari, membru în consiliul s.a. „Energocom”.
Ucraina a anunțat că de la 1 ianuarie 2025 nu va mai permite tranzitul pentru gazul rusesc care ajunge în stânga Nistrului. Moscova condiționează continuarea livrărilor prin achitarea pretinsei datorii de 709 milioane de dolari care nu a fost confirmată de auditul realizat de Chișinău. Dorin Recean, care a preluat portofoliu de ministru al Energiei după ce Victor Parlicov a fost demis, a spus că nu intenționează să discute cu Gazprom subiectul livrărilor de gaze naturale. Guvernul a pregătit un plan de acțiuni în cazul în care Centrala Electrică de la Cuciurgan nu va mai putea produce curent electric. Autoritățile sunt pregătite să cumpere energie din alte surse, însă prețul acesteia ar putea fi mai mare.
Lasă un comentariu