Guvernul României ar putea din nou să ajute fermierii din Republica Moldova să depășească dificultățile provocate de secetă. Ambasadorul României în țara noastră, Cristian-Leon Țurcanu, s-a întâlnit cu reprezentanții producătorilor agricoli, iar autoritățile de la București urmează să stabilească ce măsuri de sprijin vor fi cele mai eficiente în acest sens.
,,Este o perioadă într-adevăr foarte dificilă, seceta a afectat nu doar că agricultorii din Republica Moldova, dar și cei din România și pentru cei din România situația nu este extraordinară, tocmai din cauza acestei secete prelungite. În momentul de față încercăm să identificăm împreună cu agricultorii din Republica Moldova, dar și cu reprezentanții guvernului de la Chișinău cele mai bune soluții cu care Bucureștiul poate veni în sprijinul agricultorului de aici. Așa că în această perioadă suntem într-o etapă de identificare și stabilire, acum putem să venim cu asistența. Dacă va fi motorina, dacă vor fi alte măsuri, asta sânt niște decizii care urmează să fie luate”.
România a oferit Republicii Moldovei 4 mii de tone de motorină în calitate de ajutor pentru fermierii care au avut de suferit din cauza secetei. Prima tranșă a ajuns în Moldova pe 29 martie anul curent, iar ultimul vagon cu motorină a sosit pe 4 aprilie. În total 1 546 de fermieri au depus cereri pentru a primi motorină, dintre acestea au fost acceptate 1 490.
În același timp, ministrul moldovean al Agriculturii Vladimir Bolea a prezentat un pachet de măsuri financiare destinate fermierilor afectați de secetă și alte calamități naturale din anul 2024. Suportul oferit de autoritățile de la Chișinău au drept scop facilitarea accesului agricultorilor la resursele necesare pentru continuarea activităților agricole și menținerea stabilității economice în sectorul agricol
Măsurile propuse în cadrul şedinței Comitetului de Supraveghere al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii prevăd reducerea penalităților de întârziere pentru fermierii care au întârzieri la plata ratelor în 2024 din cauza calamităților naturale.
De asemenea, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii va renunța la penalitățile de întârziere în proporție de 100%, cu condiția că fermierii vor prezenta avizul Camerei de Comerț și Industrie privind atestarea impedimentului justificativ pentru neexecutarea obligațiilor contractuale.
Lasă un comentariu