Guvernul României condus de premierul Marcel Ciolacu a fost învestit, la limită, luni seara, prin votul noilor parlamentari. După două ore de dezbateri și, la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a acceptat noul mandat al premierului Marcel Ciolacu, noul Guvern a fost votat de 240 de aleși ai poporului, din cei 233 necesari. Împotrivă au votat 143 de legislatori.
La prima ședință a noului Executiv, premierul Marcel Ciolacu a declarat că validarea Guvernului reprezintă un semnal că România a revenit la stabilitate.
„La finalul acestei zile foarte lungi, România are un Guvern funcțional. Este un semnal esențial de stabilitate pe care îl transmitem mediului privat românesc și investitorilor străini.”
Executivul supranumit „Guvernul Ciolacu 2” este compus din 16 miniștri, 10 dintre care au deținut funcția și în guvernul precedent. 8 miniștri vor fi din partea PSD, 6 din partea PNL și 2 din partea UDMR. Elena Lasconi, președinta USR, formațiune care are 59 de legislatori, a criticat noul Guvern, precizând că la butoanele conducerii au rămas în mare parte aceeași oameni.
„România nu se poate schimba în bine cu aceiași oameni la butoane, care fac aceleași lucruri. Pur și simplu, nu merge așa! Cetățenii au spus prin vot că nu-i mai vor tot pe ei. Au combinat cum au putut ca să nu-și piardă influența!”, a declarat Elena Lasconi.
Uniunea Salvați România nu a intrat în coaliția de guvernământ, după ce a înaintat condiții considerate inacceptabile de celelalte partide pro-europene, PSD,PNL și UDMR. Discuțiile pentru formarea guvernului au avut loc într-un context tensionat, marcat de anularea alegerilor prezidențiale programate pentru începutul lunii decembrie și ascensiunea partidelor extremiste.
Lasă un comentariu