Procurorii și judecătorii care vor instrumenta dosare de rezonanță ar putea beneficia de pază de stat și de sporuri salariale. Garanțiile vor fi oferite celor care sunt supuși anumitor riscuri sau pot fi amenințați de inculpații penal. Propunerea Guvernului este criticată de deputații din opoziție care spun că în domeniul juridic, salariile sunt și așa suficient de mari.
Primul care a vorbit despre garanții oferite judecătorilor a fost premierul Dorin Recean. S-a întâmplat în ziua în care au fost anunțate și remanierile din Guvern.
,,Este important să ne asigurăm că dosarele de corupție sunt examinate cu prioritate, iar acțiunile sunt ferme și bine direcționate. După cum am spus, avem nevoie de caractere în actul de justiție și știu că există procurori și judecători care așteaptă să-și manifeste dedicația legii, să-și manifeste faptul că țin la această țară. De asta, guvernul va veni cu o listă de garanții’’.
Deputatul PAS Vasile Grădinaru a explicat că aceste garanții vor fi oferite nu doar procurorilor și judecătorilor care instrumentează dosare de rezonanță. Criteriul de selecția va fi riscul la care se expun.
,,Se va stabili care este riscul în fiecare dosar în parte, pentru că avem dosare destul de complicate pe domeniul anticorupție și de influența pe care o pot exercita subiecții urmăriți, în special penal, asupra judecătorilor’’.
Inițiativa Guvernului a fost criticată de opoziție.
,,Parcă salariile judecătorilor sunt relativ adecvate, din majorările care au fost în trecut. Garanțiile sociale, la fel, Slava Domnului, sunt. Acum, ce trebuie să le mai facem? Trebuie de aplicat legea, asta e problema de bază. Legea trebuie aplicată adecvat. Noi nu putem generaliza. Haideți să trimitem tot SPPS-ul (Serviciul de Protecție și Pază de Stat) pe lângă judecători să-i protejeze, pentru că așa vrea cineva’’, a spus Grigore Novac, deputat PSRM.
,,Va trebui să le oferi pază și protecție, le vom oferi pază și protecție. Va trebui să le oferim o remunerare mai deosebită decât în alte cazuri, le vom oferi. Noi în această campanie electorală ne-am bătut cu Kremlinul, nu cu rozătoarele din prima linie. Noi ne-am bătut cu Kremlinul, care a alocat surse enorme’’, a spus Igor Grosu.
De la 1 ianuarie, salariile judecătorilor și procurorilor care au trecut vetting-ul au fost majorate. Cei de la Curtea Supremă de Justiție primesc un salariul brut de 55 de mii de lei, în creștere cu 50 la sută. La Curtea de Apel, lefurile ajung la 43 de mii de lei brut. În cazul procurorilor de la instituțiile specializate, salariile sunt de 47 de mii de lei brut.
Lasă un comentariu