Ministerul Justiției are la dispoziție trei săptămâni pentru a revizui legislația cu privire la naționalizare. Solicitarea vine din partea premierului Dorin Recean în contextul sistării livrării gazelor, din 1 ianuarie 2025, de către Kremlin spre regiunea transnistreană, dar și pe fondul speculațiilor unor politicieni pe tema pretinselor datorii pentru gazele naturale. Despre aceasta a anunțat, luni, 30 decembrie șeful cabinetului de miniștri în debutul ședinței de Guvern.
,,Noi trebuie să ne facem temele pentru acasă, ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de șantaj și, în acest context, doamna ministru Mihailov – Moraru, vă rog, în următoarele trei săptămâni, să revizuim toată legislația cu privire la naționalizare în așa fel încât noi să putem să acționăm, în mod special acolo unde avem active strategice care, apropo, au fost preluate prin forță și șantaj”.
Întrebată dacă este vorba despre întreprinderea Moldovagaz, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a evitat să răspundă.
,,La această etapă preliminară o examinare a legislației naționale cu privire la naționalizare, cu privire la toate activele strategice, astfel încât să vedem din punct de vedere a legislației avem toate pârghiile necesare pentru a proteja interesele statului și a cetățenilor Republicii Moldova. -A fost vorba despre Moldovagaz? -Nu cunosc încă detalii, dar în primul rând este problema de revizuire a legislație.”.
Premierul Recean a ținut să reitereze că pretinsa datorie invocată de Gazprom este inexistentă.
,,Să pună pe umerii cetățenilor o datorie de peste 700 de milioane de dolari. Această datorie nu există. Or fi fost ei cheltuiți pe iahturi, vacanțe, dar nu au fost cheltuiți de cetățenii Republicii Moldova”.
Imediat după ce Gazprom a anunțat, sâmbătă, 28 decembrie că nu va livra gaze naturale către regiunea transnistreană, premierul Dorin Recean a scris pe pagina sa de Facebook că Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional pentru a proteja interesele noastre naționale și pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor Republicii Moldova.
Experții afirmă că procesul de naționalizare ar putea fi unul dificil sau aproape imposibil.
,,Dependența de Gazprom este un actor geopolitic dominant a amplificat riscurile legat de securitatea noastră energetică. În acest context naționalizarea apare ca o opțiune logică pentru a readuce sub controlul statului infrastructurile esențiale. Totuși această decizie trebuie analizată cu grijă având implicațiile juridice și economice. Naționalizarea ar putea fi o soluție, dar și o sabie cu două tăișuri. De exemplu în cazul Moldovagaz, naționalizarea ar putea declanșa conflicte juridice internaționale, iar costurile compensării ar putea fi semnificative pentru bugetul de stat”, a spus Marin Gospodarenco.
,,Presupun eu că este vorba despre Moldovagaz. Naționalizarea însemnă că noi preluăm proprietatea și dreptul de proprietate. Lucrul acesta nu se face așa. Noi putem să ne trezim cu judecăți, cu arbitraj internațional împotriva Republicii Moldova și pe urmă am fi nevoiți să plătim despăgubiri și penalități. Ceea ce am propus eu este instituirea administrării temporale externe. Dacă Gazprom ne încalcă nouă dreptul să desemnă membrii în organele de conducere. Și ei atunci au spus că este foarte dur că nu există precedent, că este prea periculos, dar naționalizarea este mult mai dur”, a spus Sergiu Tofilat.
Într-o notificare trimisă sâmbătă companiei Moldovagaz, în care e acționar majoritar, concernul rus Gazprom a spus că suspendă livrarea gazelor naturale începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Refuzul vine după ce autoritățile de la Chișinău au declarat că nu vor achita pretinsele datorii istorice și a spus că este o încălcare „semnificativă” a contractului în vigoare. Gazprom a evitat să spună până când anume își va menține în vigoare decizia, dar a sugerat că ar putea să o revadă și că va notifica Moldovagaz. Concernul rus a mai notat că își rezervă toate drepturile, inclusiv cel de a rezilia în mod unilateral contractul și de a pretinde de la Moldovagaz toate daunele și penalitățile pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale.
După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, Moldova a devenit dependentă de importurile de gaze naturale din Rusia. În anii 1990, criza economică din Moldova a condus la acumularea unor datorii semnificative către Gazprom. În 1998, datoria Moldovei pentru gaze depășea 600 de milioane de dolari, sumă care devenea tot mai dificil de achitat. În 1999, în urma unui proces de reorganizare a datoriilor acumulate de Republica Moldova pentru livrările de gaze naturale, Gazprom a devenit acționar majoritar al companiei Moldovagaz.
Gazprom a condiționat și anterior livrarea gazelor naturale cu achitarea pretinselor datorii istorice acumulate de compania-fiică Moldovagaz care ar fi de peste 700 de milioane de dolari, sumă pe care Republica Moldova nu o recunoaște, deoarece un audit internațional a evaluiat această datorie la 8 milioane de dolari.
Lasă un comentariu