Guvernul a aprobat reguli clare cu privire la desfășurarea evenimentelor publice precum concerte, festivaluri și competiții sportive. Autorii proiectului spun că noua lege răspunde unei realități în schimbare, în care organizarea de evenimente publice implică, printre altele, și riscuri de securitate. Cadrul normativ stabilește că după ce autoritățile primesc o notificare privind organizarea unui eveniment, Inspectoratul General de Carabinieri evaluează gradul de risc.
Potrivit noii legi, evenimentele publice sunt considerate cele la care participă cel puțin 50 de oameni. Totodată, reglementările se atribuie tuturor evenimentelor desfășurate într-un spațiu accesibil publicului, indiferent dacă accesul este liber sau condiționat.
,,Aducem o mai mare claritate și responsabilitate tuturor celor implicați în evenimente cultural-artistice, de divertisment, întâlniri religioase. Proiectul stabilește care este mecanismul de notificare a acestor evenimente din partea organizatorilor, dar și cum se setează nivelurile de risc pentru evenimente publice, astfel încât să putem avea o mai bună siguranță a tuturor evenimentelor publice”, a spus Daniella Misail-Nichitin, ministra Afacerilor Interne.
Totodată, se introduce o procedură oficială de evaluare a gradului de risc, realizată de Inspectoratul General de Carabinieri în termen de 48 de ore de la notificare. În funcție de risc, se organizează ședințe de lucru interinstituționale pentru stabilirea planului de securitate.
,,Asta presupune un schimb de date despre potențiali suporteri care vin la meciurile sportive internaționale și în dependență de acest schimb de date putem lua măsurile necesare pentru a asigura buna desfășurare a evenimentelor sportive. Mai mult decât atât, avem și implicarea asistenților de securitate de către organizatorii evenimentelor sportive și astfel, avem o delimitare foarte clară de responsabilități atât din partea organizatorilor, a autorităților publice locale, cât și a forțelor de ordine”.
Cel mai recent caz al unui eveniment prezentat a fi drept unul sportiv, dar care a prezentat riscuri de securitate a fost o așa-numită competiție internațională de kickboxing. 195 de persoane care urmau să participe la eveniment au primit interdicția de a intra în Moldova din cauza riscurilor de securitate. Evenimentul sportiv, organizat în parteneriat cu Primăria Chișinău, nu a fost anulat. Până la urmă, probele pentru adolescenți au avut loc, dar cele pentru senior, nu. Noua lege privind organizarea evenimentelor urmează să fie supusă votului în Parlament.