Ministerul Energiei dă asigurări că țara noastră este pregătită pentru sezonul rece. În acest context, Guvernul a aprobat, miercuri, Planul de măsuri pentru sezonul de încălzire 2024-2025. Documentul include acțiuni necesare pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Proiectul prevede între altele menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare și utilizarea combustibililor alternativi.
Ministerul Energiei a prevăzut în plan și două scenarii de comportament a concernului rus „Gazprom” după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie.
Potrivit notei informative a planului, unul dintre scenariile examinate de autorități pentru următorul sezon rece presupune că partea rusă va căuta rute alternative pentru alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, având în vedere obligațiile contractuale ale „Gazprom” față de „Moldovagaz”. În această situație, autoritățile din Republica Moldova susțin că nu vor obstrucționa livrarea.
,,Noi suntem pregătiți pentru toate scenariile de orice evoluție a evenimentelor. Indiferent că prin Ucraina, că prin Turcia acele 5,7 de milioane de metri cubi vor veni. Asta este scenariul de bază. Dacă ele nu vin, sigur va trebui să intervenim’’, a spus Victor Parlicov, ministrul Energiei.
Autoritățile de la Chișinău susțin că pot livra gaze naturale în regiunea transnistreană, în cazul în care Gazprom nu va mai furniza gaze Moldovei.
,, Gaze există, ele sunt disponibile pot fi procurate. Problema este dacă în regiunea transnistreană există capacitatea de plată pentru aceste volume. Și aici va fi totul foarte pragmatic, noi nu putem să ne asumăm aceste costuri pe consumatorul pe malul drept. Vor exista niște condiții prin care noi trebuie să ne asigurăm că dacă nu va fi gaz de la Gazprom, gazele pe care noi le livrăm ele vor fi achitate. Unul din instrumente va fi achitarea în avans’’.
Ministrul a mai precizat că proiectul prevede o cantitate mai mică de gaze naturale care va fi stocată.
,,Este reducerea din obligații de stocarea gazelor impuse de Energocom de la circa 100 de milioane de metri cubi la 50 de milioane de metri cubi pentru stocurile care urmează a fi plasate comercial pe piață. Din motiv că există stocuri deja făcute și pe de altă parte care sunt deja comerciale și nu este nevoie ca Energocom să facă stocuri suplimentare. 12:45 MUSCĂ 13:06 Pentru a nu face stocuri excesive de gaze, noi propunem reducerea cuantumului de stocuri de gaze, anume care urmează a fi plasate în regim comercial de Energocom în această iarnă’’.
Planul aprobat de cabinetul de miniștri mai prevede și asigurarea cu energie energie electrică. Una dintre măsurile care va fi întreprinsă este majorarea importurilor de energie din România și alte țări ale Uniunii Europene. Vor fi activate interconectările electrice la punctele de frontieră cu România cu tensiunea de 110 kV și vor fi consolidate capacitățile de transport de energie electrică. În Republica Moldova, numărul consumatorilor finali de gaze naturale este de aproape 823 de mii, iar de energie electrică – peste 1322 de mii.
Lasă un comentariu