NOUTĂȚI

Greva avocaților a făcut ca mai multe ședințe de judecată să fie amânate. Problema, spun, ar putea fi soluționată doar de șefa statului

Compus de Redacția STAR

Greva avocaților a dus la amânarea mai multor ședințe de judecată. Apărătorii susțin că, în prezent, singura soluție este ca șefa statului, Maia Sandu, să nu promulge Legea cu privire la avocatură până la constituirea unui nou Parlament. Modificările aduse documentului au fost criticate de mai mulți experți în justiție, precum și de unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

La judecătoria Chișinău cu sediul Ciocana, una dintre cele mai aglomerate instanțe de judecată, astăzi este liniște. Mai mulți avocați au transmis cereri de amânare a ședințelor de judecată pe motiv că se află în grevă până pe 25 iulie. De dimineață, aici au fost examinate doar cauzele privind măsurile preventive.

Unul dintre avocații aflați în grevă este și Angela Popil. Aceasta a solicitat amânarea cauzelor civile pentru zilele următoare.

,,Eu personal ca și avocat am expediat atât pentru ziua de astăzi, cât și pentru ziua de mâine cereri de amânare a termenilor de judecarea cauzelor civile, eu nu particip pe dosare penale, dar am informat instanța despre motivele justificate care au dus la absența mea în fața judecătorului la judecarea cauzei”.

Apărătorii spun că vor acorda asistență juridică doar în cazuri de urgență.

,,Aceste urgențe maxime se referă la dosarele privind violența în familie sau dosarele cu participarea minorilor, inclusiv dosarele care vizează drepturile cetățenilor străini și apatrizilor. În aceste categorii de dosare avocații vor serviciile de asistență juridică”.

Reprezentanții Judecătoriei Chișinău au confirmat pentru ONE TV că instanțele au primit mai multe cereri de reprogramare. ,,Judecătorii examinează aceste cereri individual, cu respectarea dispozițiilor procedurale și ținând cont de drepturile tuturor participanților la proces. Hotărârile privind amânarea ședințelor vor fi adoptate în funcție de circumstanțele fiecărei cauze“, se arată în răspunsul expediat.

Membrii Uniunii Avocaților solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea.

,,Noi am făcut apel către Președinție pentru a nu fi promulgată legea. În acest sens, cel puțin se pune pe pauză, dacă nu se retratează procesul legislativ. Amendamentul care ne limitează numărul mandatelor în comisie. Următoarea modificare pe care noi nu o acceptăm și o considerăm ca fiind o ingerință este în independența avocaților. Este introducerea a trei posturi din 11 a altor persoane dinafara breslei”, a spus avocata, Victor Panțîru.

Ministerul Justiției susține însă că modificările nu afectează statutul profesiei și promite organizarea unor consultări într-un grup de lucru mixt, cu participarea Parlamentului și a Uniunii Avocaților. Reprezentanții instituției prezidențiale au precizat pentru ONE TV că decizia va fi comunicată în cel mult două săptămâni.

,,Președinția a recepționat proiectul în cauză în cursul zilei de ieri și conform procedurilor legale, Președinția are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului, iar decizia respectivă va fi comunicată public”, a spus Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al președintelui.

Critici la adresa legii au venit și din partea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

,,În contextul inclusiv a grevei avocaților trebuie să recunoaștem că au fost operate modificări inclusiv în legile pe justiție, inclusiv în legea CSM-ului și trebuie să recunoaștem că toate aceste modificări nu au fost discutate cu Consiliul Superior al Magistraturii. Și este regretabil că puterea legislativă într-un fel a desconsiderat acest lucru”, a spus membra CSM, Aliona Miron.

Și avocatul poporului Ceslav Panico a venit cu o opinie. El spune că o asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională, dar și standardele naționale și internaționale privind consultarea efectivă a părților interesate.

Iar, fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase susține că pentru această lege, votată în două lecturi fără consultări publice, partidul de guvernământ va plăti politic. Am solicitat un comentariu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Îngrijorați de modificările la legea avocaturii s-au arătat și avocații din România. Într-un comunicat de presă, Uniunea Națională a Barourilor din România îndeamnă autoritățile de la Chișinău să revină la dialog instituțional, să respecte principiile consultării publice.

Avocații din Republica Moldova au anunțat grevă până în data de 25 iulie.În prezent, în țară activează aproximativ 5.000 de avocați.

Despre autor

Redacția STAR