Dezvoltarea unei afaceri competitive în Republica Moldova este posibilă datorită sistemelor de granturi oferite de stat și de Uniunea Europeană, consideră Ludmila Anastasova, proprietara unei fabrici de mobilă din Găgăuzia. Anastasova susține că a participat la numeroase proiecte de granturi, ceea ce i-a permis să creeze o afacere stabilă și profitabilă în Găgăuzia.
,,Programul de granturi este destul de bine dezvoltat în Republica Moldova, și este păcat să nu profiți de el. Nu înțeleg deloc oamenii care nu beneficiază de această oportunitate. Se plâng de viață, dar nu fac câțiva pași pentru a obține un grant… Este pur și simplu absurd. Vreau să spun că întreprinderea noastră participă activ la orice tip de granturi. Poate fi vorba de automatizarea proceselor, digitalizare, ecologizare, uneori cofinanțare 1+1, alteori 1+2 – am fost implicați în toate aceste procese”.
Potrivit antreprenoarei, majoritatea oamenilor de afaceri din Găgăuzia nu participă la programele de granturi și refuză astfel de forme de sprijin. Anastasova consideră că, având în vedere direcția de integrare europeană a țării, antreprenorii trebuie să învețe să profite de toate avantajele pe care aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană le poate oferi.
,,Pentru producători, acest lucru deschide resurse uriașe, o piață mare de desfacere și, de asemenea, mai multe locuri de muncă aici, la nivel local. Dacă producția mea crește, volumul crește, crește și numărul angajaților, iar odată cu aceasta și baza de impozitare. Este un proces în lanț, dar eu cred că este unul pozitiv”.
Ținând cont de situația geopolitică actuală, Republica Moldova nu are alte alternative decât calea europeană, mai ales pentru antreprenori, consideră Anastasova.
,,Republica Moldova nu poate supraviețui singură. Avem doar doi vecini – Ucraina, unde acum este război, și România, care este deja membră a Uniunii Europene. Nu avem multe opțiuni, dar ni se deschid o mulțime de avantaje: salarii mai bune, pensii mai mari. Spre exemplu, în România pensia este deja de 500 de euro, deși cândva România era mai puțin dezvoltată decât Republica Moldova”.
Potrivit Ludmilei Anastasova, în ciuda calității înalte a produselor și a prețurilor mici, din cauza taxelor pentru exportul în UE și a cererii interne scăzute, afacerile din țară generează un profit mai mic decât ar putea.
Lasă un comentariu