Guvernul Germaniei va acorda Republicii Moldova asistență financiară nerambursabilă în valoare de 5,5 milioane de euro, pentru facilitarea integrării europene, a anunțat marți seara Parlamentul de la Chișinău. Anunțul a fost făcut în contextul primei vizite oficiale a noului ministru de Externe al Germaniei la Chișinău Johann Wadephul. În fața Catedralei Mitropolitane el a declarat că Moldova ar fi „o reală îmbogățire” pentru blocul comunitar și a ținut să sublinieze importanța următoarelor alegeri parlamentare din țara noastră. În acest context el a accentuat elementele de război hibrid rusesc prin care se încearcă abaterea Moldovei de pe drumul integrării europene. Înainte de a susține conferința de presă, ministrul german a făcut cunoștință cu obiceiurile și cultura moldovenească și a asistat la un serviciu divin.
Ministrul german, Johann Waderhul a subliniat că în Uniunea Europeană, fiecare țară își poate păstra tradițiile și cultura.
„Din partea rusă există în mod repetat încercări de a răspândi informații false despre Uniunea Europeană prin dezinformare. În Uniunea Europeană, fiecare țară își poate păstra identitatea, obiceiurile, tradițiile și cultura.”
Minisitrul German a declarat că Uniunea Europeană își are porțile larg deschise pentru toate țările care împărtășesc valorile ei – libertatea de exprimare, drepturile omului, statul de drept și a ținut să sublinieze că este alegerea pe care o vor face moldovenii la parlamentarele din septembrie.
„Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru Uniunea Europeană. Sper din suflet ca oamenii din această țară să decidă să continue parcursul european. Dacă aceasta este voința lor, atunci vor avea sprijinul Republicii Federale Germania pe acest drum.”
Noul ministru al Germaniei a făcut o vizită și la președinție, unde a discutat cu Maia Sandu. Cei doi oficialii au vorbit despre promovarea păcii și securității în regiune. Totodată șefa statului a mulțumit Germaniei pentru susținere în gestionarea crizelor recente, inclusiv prin contribuții esențiale în sectorul energetic – sprijin care a permis reducerea poverii facturilor pentru cetățeni.
Potrivit Parlamentului de la Chișinău, un milion de euro din cei 5,5 milioane alocați va fi destinat proiectului „Sprijin pentru Integrarea în Uniunea Europeană”, care are drept scop consolidarea capacităților instituțiilor-cheie în procesul de aliniere a țării noastre la UE. Cel de-al doilea este proiectul „Info Trust Alliance Moldova”, cu un buget de 1,5 milioane de euro, care urmărește consolidarea rezilienței sociale împotriva dezinformării. Alte peste trei milioane de euro sunt destinate proiectului „Sprijin în atenuarea impactului războiului pentru alimentare cu apă și canalizare în regiunea de graniță a Moldovei cu Ucraina”. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui tratat care prevede acest lucru.