Fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat miercuri că intră în cursa pentru funcția de președinte al României, în calitate de candidat independent la scrutinul ce va avea loc în noiembrie. Într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook el a afirmat că va candida la Președinția României pentru că este nevoie de o schimbare adevărată și a atenționat cetăţenii că „vremurile nu vor fi uşoare”.
„Nu vă promit miracole, dar vă promit ceva real: voi fi aici pentru fiecare dintre voi, voi fi un preşedinte pentru toţi, pentru tineri şi pentru pensionari, pentru cei de acasă şi pentru cei din diaspora, voi fi un preşedinte pentru toţi românii, indiferent de etnie sau religie. Voi fi preşedintele oamenilor şi nu al partidelor. Pentru mine nu există pesedişti, liberali, userişti, suveranişti şi udemerişti. Sunt aici să vă reprezint pe toţi şi pe toate.”
Între 2000 și 2004, perioada premergătoare aderării României la NATO și Uniunea Europeană, Mircea Geoană a ocupat funcția de ministru de Externe al țării. Între 2008 și 2011, a fost președinte al Senatului României. În 2009, în calitate de lider al Partidului Social Democrat, a concurat în turul doi al alegerilor prezidențiale împotriva lui Traian Băsescu. Pentru a-l devansa, lui Geoană i-au lipsit aproximativ 0,7% dintre voturi. Din 2019 și până în septembrie anul curent, a ocupat funcția de secretar general adjunct al NATO, fiind primul român care a deținut această poziție.
Pe lângă Mircea Geoană, și-au anunțat intenția de a candida și partidele din actuala coaliție de guvernare, din care fac parte Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Cele două formațiuni de la guvernare vor avea însă candidați proprii pentru Cotroceni. Din partea PSD va candida prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, iar din partea PNL, președintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Jurnalistă de carieră, Elena Lasconi, președinta celui de-al treilea partid ca mărime din Parlamentul României „Uniunea Salvați România”, a anunțat, de asemenea, că va candida la prezidențiale. În prezent, Elena Lasconi este primar al orașului Câmpulung.
Vor participa și președinții partidelor care ar avea legături cu Kremlinul, Alianța pentru Unirea Românilor, reprezentat de George Simion, și partidului S.O.S, în persoana Dianei Șoșoacă.
Potrivit sondajelor de opinie de peste Prut, lupta pentru fotoliul de președinte va fi una destul de strânsă. Conform celui mai recent sondaj, publicat săptămâna trecută de „Centrul pentru Cercetare și Analize Internaționale” și realizat la comanda PNL, dacă duminică ar avea loc alegeri prezidenţiale, premierul
Marcel Ciolacu, care este și preşedinte al PSD, ar obține 25% dintre voturi; Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, s-ar clasa pe locul doi, cu 16% dintre voturi; iar Mircea Geoană, candidat independent, s-ar situa pe locul trei, cu 14% dintre voturi;
Un alt sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro, a arătat anterior că 26,7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană, 17,8% pentru Marcel Ciolacu, iar 14,3% pentru Elena Lasconi.
Candidații se vor putea înregistra oficial pentru alegerile prezidențiale din România cel târziu până pe 5 octombrie, inclusiv. Prima rundă a alegerilor prezidențiale din România este programată pentru 24 noiembrie. Pentru cetățenii români din diaspora, votul se va desfășura pe 22 și 23 noiembrie, începând cu ora 7:00, până la ora 21:00. Al doilea tur de scrutin este preconizat pentru data de 8 decembrie.
Lasă un comentariu