NOUTĂȚI

Fermierii, nemulțumiți de ajutor de 400 de tone de semințe de grâu. Agricultorii consideră această măsură insuficientă

Compus de Redacția STAR

Fermierii din Moldova, afectați de secetă, vor primi în curând ajutor din partea Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU sub formă de 400 de tone de semințe de grâu, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Agricultorii susțin însă că acest ajutor este nesemnificativ, iar legea specială adoptată recent de Parlament care prevede măsuri de sprijin pentru agricultori, nu a fost încă revizuită, așa cum au solicitat fermierii.

,,Este vorba despre agricultorii care au avut pierderi 70-80% la cultura grâul de toamnă și vor primi câte 30 de kg de material semincier la hectar, dar nu mai mult de 8 mii de kg per beneficiar. Și cei care au avut pierderi 81-100% vor primi câte 90 de kg la fiecare hectar, dar la fel nu mai mult de 8 mii de kg per beneficiar’’.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, susține că ajutorul din partea FAO nu va ajunge la toți fermierii, dar chiar și pentru cei care îl vor primi, aceasta va fi o măsură nesemnificativă de sprijin. De asemenea, Bădărău a declarat că, în curând, agricultorii vor ieși la protest deoarece legea specială adoptată de parlament, care prevede suspendarea calculului penalităților și plăților pentru creditele fermierilor, nu a fost revizuită, așa cum au solicitat agricultorii.

,,Astăzi Dumneavoastră la fel pe pagina ministerului o să vedeți live-ul unde Dumnealui deja vorbește despre 400 de mii de kg de material semincier, care de-facto ajunge pentru 2 mii de hectare maximum, pentru că norma de însămănțare este de 200 de kg la hectar. Prima promisiunea care a fost – inițierea unui dialog continu între guvern, parlament și agricultori ca să găsim soluții eficiente în rezolvarea crizei care se află la moment agricultura. Asta-i prima promisiunea care noi solicităm să fie îndeplinită, lucru care nu s-a întâmplat în 2 săptămâni’’.

Vladimir Bolea a menționat că s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale în Moldova, cu scopul de a o informa despre situația actuală din agricultură.

,,Din acest considerent apelul care a fost făcut către acest înalt oficial din UE a fost de suport și de identificarea resurselor financiare pentru a fi transferate țintit ministerului agriculturii pentru a face suport financiar către agricultorii din Republica Moldova. Și am fermă convingerea că și țările baltice și România și UE în totalitatea sa va fi alături de agricultorii din Republica Moldova și noi vom beneficia de astfel de suporturi în timpul cel mai scurt’’.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, peste 900 de mii de hectare de teren arabil din Republica Moldova au fost afectate de secetă și de condițiile meteorologice nefavorabile din acest an. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu