NOUTĂȚI

Fermierii din sudul țării instită pe declararea stării de urgență în agricultură. Ei au organizat un protest la Cahul

Compus de Redacția STAR

Câțiva fermieri din sudul țării au organizat un protest în cadrul căruia au solicitat repetat instituirea stării de urgență în agricultură. Ei spun că soluțiile propuse de autorități pentru a depăși criza din domeniu rezolvă doar o mică parte din problemele grave ale sectorului agricol din Moldova. Totodată, ei au solicitat șefei statului să remită în Parlament spre revizuire Legea specială privind măsurile de susținere a fermierilor.

„La momentul actual, toți ne aflăm în pragul falimentului, inclusiv în regiunea de sud. Fermierii au solicitat în repetate rânduri, începând din 2023, și în 2024 au trimis cereri adresate președintei, Parlamentului și Guvernului, pentru a elabora un mecanism de oprire a acestor executări’’.

Potrivit lor, Legea specială elaborată de autorități va ajuta doar o mică parte din fermieri. Aceștia afirmă că soluția pentru depășirea crizei este declararea stării de urgență.

„Cerem ca această lege privind starea de urgență să acopere toate datoriile pentru anii 2022, 2023 și 2024 și să fie aplicată pe parcursul unui an calendaristic, până la 25 octombrie 2025, așa cum se întâmplă în România. Este necesar ca fermierii să poată ieși din acest impas, trebuie să înceteze aceste executări. Am propus aceste amendamente și Guvernului, și Parlamentului, dar nu au fost luate în considerare. Legea a fost aprobată într-o formă foarte proastă”.

Manifestanții au cerut și demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, acuzându-l de gestionarea defectuoasă a sectorului.

Într-un comentariu pe Facebook, Vladimir Bolea anunță ”i-a invitat pe fermieri la o discuție despre rezultatele vizitei la Bruxelles, unde a lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească.

Ministrul a mai menționat că autoritățile caută soluții durabile pentru fermierii afectați de secetă și a făcut apel la dialog.

Despre intenția de a ieșit la proteste, agricultorii au vorbit încă la începutul lunii septembrie. Ulterior, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că Guvernul va declara stare de urgență în agricultură. Ministerul însă a renunțat la idee și a propus spre vot o lege specială care prevede o serie de facilități pentru fermierii afectați de secetă, printre care suspendarea obligațiunilor de plată față de creditori pe un termen de șase luni.

Recent, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru compensarea parțiala a pierderilor suportate de producătorii agricoli.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu