NOUTĂȚI

Fermierii condamnă declarația politică că nu vor primi subvenții pe hectar până la aderarea Moldovei la UE

Compus de Redacția STAR

Asociația „Forța Fermierilor” cere demisia ministrului Agriculturii și Industriei alimentare, Vladimir Bolea, și condamnă declarația sa politică conform căreia fermierii nu vor primi subvenții pe hectar până la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și de aceea ar trebui să iasă masiv la referendumul din 20 octombrie și să voteze pentru integrarea Moldovei în UE.

Membrii Asociația consideră că atragerea fondurilor din Uniunea Europeană pentru acordarea subvențiilor pe hectar nu depinde de rezultatul referendumului, ci de prioritizarea agriculturii ca domeniu cheie în timpul negocierilor de aderare și de profesionalismul negociatorilor. În acest context, este important de menționat faptul că Moldova are deja statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, susțin reprezentanții fermierilor.

,,Asta este un șantaj direct, pentru că nu trebuiește să condiționeze în modul asta în care face el. Producătorii agricoli și tăți țăranii au mai multă maturitate, decât are ministrul dat. Și ei știu foarte bine ce trebuie să facă pe data de 20, cum se ducă, ce să facă, ce să aleagă, dar nu trebuiește s-încurce brînza și cu bronza, cam așa face ministr”, spune Alexandru Brînza, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Președintele Asociației „Forța Fermierilor” a mai adăugat că agricultorii nu cer subvențiile pe hectar pentru anul curent, ci pentru anii următori. De asemenea, Brînza consideră că o mare parte din banii din fondul de subvenții, în valoare de 1,7 miliarde de lei, sunt cheltuite ineficient. Potrivit șefului asociației, dacă banii nu ar fi fost risipiți pe birocrație, ar fi fost suficienți pentru subvenționarea pe hectar a fermierilor.

,,Noi avem fondul național de dezvoltare a agriculturii, adică fondul de subvenționare, care dacă-i se modifică modalitatea de achitarea conform prelucrării, câte hectare prelucrează agricultorul, în dependința de asta și primește bani. Sigur că din fondul dat, se poate de execută la forma dată de subvenționare. Asta-i simplu. Noi chestia asta am propus-o deja ani la rând, dar mă uit că nici de cum nu se dorește să fie acceptată”, a mai spus Brînză.

În replică, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a reiterat pozția sa și a subliniat că viitorul agriculturii depinde direct de referendumul din 20 octombrie.

,,Am zis-o ieri și reiterez și acum, pe 20 octombrie, avem șansa de a vota pentru viitorul nostru, de a alege calea integrării în Uniunea Europeană. Cu mici excepții, nici măcar toate guvernele statelor membre nu pot acoperi subvențiile directe per hectar, fără sprijin din bugetul UE. Uniunea Europeană ne va oferi și nouă subvenții la hectar când vom deveni membri, bani care vor ajuta fermierii să transforme fundamental sectorul nostru agricol”, a scris Vladimir Bolea pe pagina sa de Facebook.

Bolea a menționat că Guvernul nu poate achita acum fermierilor subvenții pe hectar deoarece ar avea nevoie în acest sens de 350 de milionae de euro.

Pe 31 iulie, în cadrul unei întâlniri online cu șefii direcțiilor raionale de agricultură, unul dintre șefi a informat ministrul Agriculturii că mai multe terenuri agricole au fost afectate 100% de condițiile meteorologice nefavorabile. În acest context, fermierii au solicitat măsuri de sprijin sub formă de plăți pe hectar. Vladimir Bolea le-a spus însă că un astfel de tip de sprijin nu este posibil și a îndemnat fermierii să voteze la referendumul din 20 octombrie pentru a schimba situația.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu