NOUTĂȚI

Ferma din Anenii Noi, afectată de pestă porcină are prejudicii estimate la 440 de milioane de lei

Compus de Redacția STAR

Ferma din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, unde luni a fost depistat un focar de pestă porcină africană, a înregistrat prejudicii estimate la 440 de milioane de lei. Potrivit calculelor proprietarilor fermei, suma oferită de stat drept despăgubiri nu va depăși, însă 150 de milioane de lei, adică de trei ori mai puțin. Între timp, continuă sacrificarea celor 65 de mii de animale. Cadavrele sunt înhumate la un kilometru de sat, așa cum prevede procedura, dau asigurări autoritățile. Iar la Ministerul Agriculturii se depun eforturi pentru a preveni scumpirea cărnii și a produselor din carne de porc, în condițiile în care și în raionul Criuleni, la o altă fermă, există un alt focar de pestă porcină. Acolo, veterinarii încă nu au stabilit câte animale vor fi sacrificate.

Ecaterina Perebinos este directoarea fermei din satul Roșcani în care a fost descoperită pesta porcină. Ea spune că focarul a fost identificat în toate cele 14 hale, așa că toți porcii urmează să fie sacrificați într-un proces ce ar mai putea dura săptămâni.

,,Deja au fost nimiciți 10 mii. În aceste trei zile, 10 mii de porci au fost sacrificați prin metoda de gazare. Avem echipament special, avem foarte multă tehnică, mașini. Este pur și simplu un dezastru pentru noi, ca agent economic, pentru industrie. Noi avem această fermă din 2006. Am fost loviți dur. Pierderile ajung aproximativ la 440 de milioane de lei”.

Acum, cei 100 de angajați ai fermei sunt implicați în activități de eradicare a focarului. Compania care deține ferma de porci a mai trecut printr-o astfel de situație acum trei ani, în satul Șoldănești, din raionul Nisporeni. Atunci, firma a avut nevoie de doi ani pentru a-și restabili vânzările. Porcii infectați sunt îngropați pe un teren, aflat la un kilometru distanță de la cea mai apropiată gospodărie din Roșcani. Oamenii din sat sunt deranjați de faptul că porcii sacrificați sunt înhumați pe un teren de lângă localitate. Mai mult, localnicii spun că și în gospodăriile oamenilor din sat mor porci.

,,Mirosul, mirosul de la vecin. Chiar de la vecin, nu în altă parte. Da, eu nu pot să stau cu fereastra deschisă, nu încă să mai stau cu ușa deschisă”.

,,Și la noi este, dar nu știm până când va fi, nu știm nimic”.

,,E un miros neplăcut și copiii mulți de la asta se îmbolnăvesc”.

Autoritățile spun, însă, că nu există niciun risc pentru sănătatea publică și că terenul se află la o distanță de un kilometru de cea mai apropiată casă.

,,Nu riscăm să avem scurgeri în apele subterane și cele de suprafață, cât și ieșirea gazelor în urma descompunerii cadavrelor. – Nici miros? – Nici miros nu va fi, pentru că colegii de la ANSA au grijă să fie respectate toate criteriile. Se dezinfectează cadavrele”, a spus șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga.

,,Vă spun cu toată responsabilitatea mea de medic veterinar că ceea ce se petrece în acest focar nu va provoca disconfort localnicilor din această localitate și nici celor din satele învecinate”, a spus directorul adjunct al ANSA, Alexandr Manciu.

Ferma din Roșcani acoperea aproape un sfert din piața internă de carne de porc și produse conexe. În paralel, la o fermă cu peste 45 de mii de porci din satul Cimișeni, raionul Criuleni, a mai fost identificat un focar. Veterinarii fac în prezent verificări pentru a stabili câte animale au fost afectate sau sunt în pericol și abia ulterior vor anunța câte vor fi sacrificate. În context, ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, spune că se va discuta cu procesatorii, pentru a evita un deficit de carne de porc pe piață.

,,Acum este prioritar să putem asigura segmentul de procesare. În cel mai scurt timp, vom avea convocată săptămâna viitoare ședințele cu crescătorii și procesatorii de animale, să putem identifica și asigura materia primă pentru procesare, dar și, nu în ultimul rând, să putem menține prețurile”, a spus ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga.

Pesta porcină nu se transmite la oameni, dar carnea provenită de la animalele infectate nu poate fi consumată, avertizează autoritățile. Totodată, pentru a evita răspândirea focarelor, cei care cresc porcine, în ferme sau în gospodării, sunt îndemnați cu insistență să anunțe autoritățile dacă observă semne de boală la animale. Și cum pesta poate fi răspândită și de animalele sălbatice, autoritățile anunță o recompensă de aproximativ 50 de euro pentru cei care găsesc în pădure cadavre de mistreți.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu