Femeile care au trăit episoade de violență, fie ea fizică sau psihologică, vor fi sprijinite să-și refacă viața, să devină independente financiar și să trăiască în siguranță. În cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei și Banca Mondială, victimele violenței în familie vor primi spațiu locativ și vor participa la cursuri de formare profesională. Durata proiectului este de patru ani, iar valoarea lui, de trei milioane de dolari.
Proiectul va fi implementat în patru regiuni ale țării: Chișinău, Bălți, Cahul și Ștefan Vodă. Femeile care vor beneficia de acest sprijin vor avea acces la locuințe timp de cel puțin 6 luni, vouchere pentru produse de primă necesitate, cursuri de formare profesională, iar cele care doresc să înceapă o mică afacere vor primi asistență și sprijin financiar.
,,Împreună cu un program de abiliare economică noi trebuie să împuternicim femeia să se simtă curajoasă, idependentă și sigură pe ea că se poate întreține și nu este dependent de agresor”, a spus Viorica Țîmbalari, directoarea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Față de Femei.
Potrivit reprezentanților Băncii Mondiale, violența are un impact negativ asupra dezvoltării economice, iar această realitate trebuie schimbată.
,,Fără a face pași concreți în aceste direcții lucrurile nu se schimbă decât să se înrăutățească. La Banca Mondială vedem ca o provocare pentru dezvoltare, care limitează participarea femeilor în economie și subliniază rezultatele de sănătate, educaționale și perpetuează cicluri de sărăcie, cicluri de inegalitate”, a spus Ulrich Schmidt, manager de țară al Grupului Banca Mondială în Moldova.
Proiectul va fi realizat în colaborare cu autoritățile locale și centrale. Echipe mobile, formate din asistenți sociali, psihologi și juriști, vor oferi ajutor direct femeilor, după un model care ar putea fi extins la nivel național. Doar în 2024, în Moldova s-au înregistrat 28 de crime provocate de violența în familie.