Milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc Nașterea lui Isus Hristos prin slujbe religioase, tradiții seculare și mese copioase. Bisericile au fost neîncăpătoare în noaptea de Ajun, iar târgurile de Crăciun din orașele europene au creat o atmosferă de poveste. Tradițional, în Ajunul Crăciunului, copii așteaptă daruri de la Moș Crăciun care are superputerea de a ajunge simultan la toții copiii din lume.
În Laponia, patria lui Moș Crăciun, turiști din întreaga lume sosesc în decembrie pentru a vedea pregătirile festive. Finlandezii își petrec Ajunul Crăciunului în familie, participă la slujbe religioase și aprind lumânări la mormintele celor dragi. Exact la ora 12:00, de pe balconul primăriei, este proclamată „pacea de Crăciun”, o tradiție veche de aproape 600 de ani, valabilă în întreaga țară.
În România, pensiunile montane, dar și târgurile din mai multe orașe sunt luate cu asalt de sărbători. Mireasma cozonacilor și ecourile cetelor de colindători creează o atmosferă deosebită în Carpați. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel a transmis un mesaj de felicitare creștinilor. Înaltul ierarh a îndemnat credincioșii la pace, unitate și iubire.
,,Sărbătoarea Nașterii Domnului ne cheamă să preamărim pe Dumnezeu pentru darul sfânt al vieții. Să ne rugăm și să lucrăm pentru pace pe pământ și bunăvoire între oameni. Cu prilejul sfintelor sărbători ale Nașterii Domnului, Anului Nou 2025 și Botezului Domnului vă urăm tuturor părintești doriri de săătate și fericire, pace și bucurie, dimpreumă cu urarea La Mulți Ani!”.
În Grecia, copiii îl așteaptă pe Sfântul Vasile, care aduce daruri și dulciuri. Spre deosebire de alte țări, grecii nu împodobesc bradul, iar cadourile sunt lăsate pe masă sau într-un colț al camerei.
Iar în Spania, deși Crăciunul este sărbătorit în data 25 decembrie, darurile se dau pe 6 ianuarie, cu ocazia zilei celor Trei Regi. Magii oferă daruri și se deplasează în cortegii de curteni, cavaleri și lăutari.
Spiritul Crăciunului se simte și în țările fără zăpadă. De exemplu în Costa Rica, Columbia și Mexic, darurile sunt aduse de ”Nino Jesus” (”Copilul Iisus”).
În Bulgaria, sărbătoarea „Koleda” începe la miezul nopții. Atunci, fetele tinere pregătesc o pâine speciala („Krava”), pentru „Koledari” – tineri necăsătoriţi, costumaţi în haine tradiţionale, care ţin în mâini un baston mare din lemn de stejar. Ei fac înconjurul satului şi se opresc la fiecare casă pentru a ura până în zori.
La Vatican, tradițional, pomul de Crăciun este îmbodobit în Piața Sf. Petru. În Ajun, papa Francisc a transmis un mesaj emoționant despre speranță și credință.
,,Aceasta este noaptea în care poarta speranței s-a deschis larg către lume. Aceasta este noaptea în care Dumnezeu spune fiecăruia: există speranță și pentru tine! Există speranță pentru fiecare dintre noi”, a spus Papa Francisc.
În țările scandinave, Crăciunul, numit „Jul,” are rădăcini în sărbătorile păgâne ale solstițiului de iarnă. Aceasta marchează începutul unei perioade de 12 nopți simbolice, dedicate reînnoirii luminii și vegetației, reprezentate de bradul verde.
Lasă un comentariu