NOUTĂȚI

Fără telefoane mobile la ore. La începutul lecției dispozitivul va fi plasat într-un loc special amenajat. Copiii nu vor avea acces la ele

Compus de Redacția STAR

Fără telefoane mobile la ore. Guvernul a aprobat miercuri, 20 noiembrie, modificările la Codul Educației propuse de Ministerul Educației și Cercetării. Astfel, dispozitivele vor putea fi folosite doar în scop educațional, cu acordul profesorilor, sau în situații de urgență. Ministerul urmează să elaboreze și să aprobe un regulament în acest sens, care va fi distribuit în toate instituțiile de învățământ. Prin această măsură, MEC își propune să crească gradul de siguranță în mediul școlar, având în vedere că utilizarea excesivă a telefoanelor mobile poate distrage atenția elevilor de la ore. De asemenea, va fi redus fenomenul de hărțuire cibernetică, a precizat Dan Perciun.

,,Copiii sunt foarte vulnerabili la tot ceea ce văd online și au o predispoziție de a utiliza în exces acest conținut și nu neapărat pot de sine stătător să se autolimiteze’’.

Despre interzicerea utilizării telefoanelor în școli se discută încă din luna iunie. La începutul verii, Ministerul Educației a realizat un chestionar în rândul părinților, elevilor și profesorilor, la care au răspuns 13 mii de persoane, majoritatea susținând ideea impunerii unor reguli referitoare la telefoane în timpul orelor. Perciun a menționat că elevii o să treacă printr-un „proces de obișnuire” cu reglementările respective.

,,Sancțiunile în codul Educației există: de la mustrare și a.ș.m.d. Nu cred că acestea vor fi aplicate de la început. O să trebuiască să existe mai multe discuții și cu părinții, și cu elevii nemijlocit’’.


Tot miercuri, ministrul Educației a propus introducerea unui profil general de studiu, pe lângă cel real și umanist, pentru școlile cu o singură clasă liceală. Perciun susține că acest lucru va permite o distribuție echilibrată a orelor între științele umaniste și cele exacte, oferindu-le elevilor mai multe oportunități la absolvire și posibilitatea de a alege facultăți cu diverse specialități.

,,Să avem absolvenți suficient de pregătiți să facă față și la un program de IT sau inginerie la universitate tehnică ulterior’’.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, noile măsuri au fost propuse în urma consultărilor publice. Modificările urmează să fie aprobate și de către Parlament. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu