Judecătorii Curții Constituționale vor fi obligați să renunțe la calitatea de membru de partid. Prevederea este stipulată într-o lege aprobată de Guvern. Acum, membrii Curții trebuie doar să-și suspende activitatea politică, pe durata mandatului. În același timp, pentru a beneficia de pensia pentru vechime în funcție, judecătorul va exercita mandatul deplin de 6 ani, în loc de 5 ani, stabiliți până acum.
,,Și cred că cel mai important este faptul că se vor îmbunătăți mai multe aspecte ale instituției ce țin de regimul incompatibilităților și restricțiilor în exercitarea funcției de judecător constituțional și anume faptul că judecătorul va trebui să renunțe la calitatea de membru al unui partid pentru a dezrădăcina afilierea politică și pentru a exclude orice influență’’, a spus Veronica Mihailov – Moraru
ministra Justiției.
Noua lege privind activitatea Curții Constituționale mai prevede un regulament privind răspunderea disciplinară a judecătorilor și aplicarea sancțiunilor. În funcție de gravitatea abaterii, judecătorii riscă aplicarea avertismentului, mustrării sau ridicarea mandatului. Până în prezent, aceste sancțiuni nu erau prevăzute de lege.
,,De asemenea, se va introduce mecanismul de responsabilizare a judecătorilor Curții Constituționale și se precizează care sunt abaterile și modul în care poate fi revocat un membru al Curții Constituționale în cazul în care prejudiciază prin acțiunile sale imaginea și activitatea instituției’’.
Noua lege va intra în vigoare după ce va fi votată în două lecturi de Parlament. Ea nu are caracter retroactiv și nu va viza activitatea actualilor membri ai Curții.
Potrivit statutului, Curtea Constituțională este independentă față de puterea legislativă, executivă și judecătorească și se supune doar Constituției, garantând supremația Legii Supreme în Stat. Curtea are șase judecători. Doi dintre ei sunt numiți de parlament, doi de guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii. Dacă vorbim de actualul complet de magistrați, trei au avut o anumită afiliere politică. De exemplu, președinta Curții, Domnica Manole, a candidat la alegerile parlamentare din 2019, pe listele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”. Vladimir Țurcanu a fost ales deputat pe listele Partidului Socialiștilor, în 2014. Iar Nicolae Roșca a fost membru al Partidului Acțiune și Solidaritate și jurist al formațiunii.
Lasă un comentariu