NOUTĂȚI

Fără gazele livrate de Gazprom, Chișinăul se poate descurca, dar va trebui să gestioneze mai multe crize suprapuse

Compus de Redacția STAR

Tariful pentru energia electrică ar putea crește cu 50 la sută, dacă centrala de la Cuciurgan nu va mai avea materie primă și nu va mai produce curent electric pentru malul drept al Nistrului. Este cel mai sumbru scenariu luat în calcul de Guvern în cazul în care Gazprom va sistat livrările de gaze pentru regiunea transnistreană.

Prețul de achiziție al energiei electrice de la centrala din Cuciurgan este de 61 de euro pentru 1 MWh. În cazul în care vom fi nevoiți să cumpărăm curent electric de pe piețele internaționale, atunci prețul de achiziție ar putea urca până la 150 de euro pe megawatt – oră. Asta ar putea provoca o creștere a tarifului cu 50 la sută. Acum, moldovenii achită, în medie, 2 lei și 50 lei pentru un kilowatt-oră. După majorare, tariful ar putea crește cu aproximativ un leu. Sunt calcule estimative, subliniază ministrul Energiei Victor Parlicov. Experții în domeniu susțin că nimeni nu poate să prevadă cum vor reacționa bursele internaționale din regiune atunci când va apărea un nou cumpărător, Republica Moldova.

,,Ceea ce se întâmplă acum cu sectorul energetic din Republica Moldova, din punctual meu de vedere, este următoarea realitate. E atunci când consumul de energie electrică trebuie asigurat în capacități de generare. 02:51 MUSCA 03:15 Dacă ne dorim să importăm curent electric care este generat undeva prin România, atunci acest curent electric va fi disponibil numai în cazul în care consumatorii nu-l vor consuma. Și noi îl vom cumpăra la prețuri mari, pentru că cumpărăm în, să zicem așa, piața la vedere, îl cumpărăm imediat și costurile pentru acest curent electric vor fi destul de mari’’, a spus Viorel Gîrbu, expert în economie și energetică.

Există un scenariu și pentru situația în care nu va exista suficient curent electric pe piețele internaționale sau în cazul în care această opțiuni ar fi prea costisitoare. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, admite că autoritățile de la Chișinău ar putea cumpăra gaze de pe piața internațională pe care să le furnizeze în stânga Nistrului pentru ca Centrala de la Cuciurgan să poată produce curent electric pentru malul drept și fără gazele furnizate de Rusia.

Prețuri mai mari pentru energia electrică înseamnă scumpiri și în alte domenii, menționează experții. Iar paralele cu această criză, Chișinăul ar putea fi nevoit să gestioneze și o criză economică în regiunea transnistreană, condusă de un regim separatist.

,,Pentru regiunea transnistreană, situația ar putea fi una de turnură dinamică. Dependența de gazul rusesc este una aproape absolute, iar sistarea ar putea paraliza centrala de la Cuciurgan, sursa principal de energie pentru întreaga regiune. Economia Transnistriei, deja fragilă, orientată mai mult pe exporturi subvenționale, ar intra într-o adevărată criză. Pe plan social, lipsa gazului ar declanșa o criză umanitară, lăsând locuințele și instituțiile publice fără încălzire, precum și spitalele, școlile, fără resurse energetice esențiale’’, Marin G,ospodarenco, expert în economie și energetică.

Experții spun că situația este complicată, iar autoritățile ar trebui să se gândească atât la soluții pe termen scurt, cât și la soluții pe termen lung. În primul caz, vorbim de subvenții pentru consumatorii vulnerabili care nu vor avea cu ce să-și plătească facturile. Pe termen lung, e nevoie de investiții mari în sectorul energetic, astfel încât țara noastră să se poată descurca fără curentul produs în regiunea separatistă.

,,În mod cert, pe termen lung, Republica Moldova trebuie să se miște în această direcție, să creeze capacități de generare, de producere a curentului electric în zonele pe care le controlează și să nu mai depindă de central electrică din Cuciurgan. Din câte se vede, oricât de mult nu s-ar schimba puterea politică, au venit cei din PAS cu declarații pro-europene, dar acest sistem nu poate fi schimbat. Moldova nu poate depăși această problemă, pentru că costul soluționării acestei problem este enorm. Să creezi capacități de generare a curentului electric costă mult, astfel de investiții nu pot fi făcute ușor și Moldova nici nu a încercat să facă acest lucru’’, a spus Marin Gospodarenco, expert în economie și energetică.

,,Guvernul Republicii Moldova se află într-o situație delicată în ceea ce privește sprijinul pentru regiunea transnistreană. Pe de o parte, un colaps în stânga Nistrului ar genera o criză umanitară majoră care s-ar putea extinde și pe malul drept al Nistrului prin valuri de migrație, tensiuni sociale sau economice. De asemenea, o astfel de criză ar putea fi stipulate de actorii externi, lucru care ar putea destabiliza și mai mult situația politică din Republica Moldova. Pe de altă parte, orice sprijin financiar sau logistic oferit Transnistriei trebuie analizat cu atenție pentru a nu alimenta, direct sau indirect, regimul separatist’’.


Situația privind aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii din stânga Nistrului este încă incertă. Kievul a anunțat în repetate rânduri că nu va prelungi contractual cu Gazprom pentru tranzitarea gazului rusesc, dar nu a luat încă o decizie finală. Potrivit ministrului moldovean al Energiei, Moscova are toate posibilitățile tehnice să folosească o altă cale de tranzit, cea care trece prin Turcia, dar pune condiții. Rușii vor ca Moldova să plătească o pretinsă datorie de 709 milioane de dolari, deși aceasta nu a fost confirmată de un audit independent. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu