NOUTĂȚI

Fabricile din stânga Nistrului și-au reluat activitatea

Compus de Redacția STAR

Industria din stânga Nistrului și-a reluat activitatea, iar acest lucru se observă din cantitățile de gaz pe care le consumă regiunea separatistă, susține prim-ministrul Dorin Recean. În acest context, autoritățile de la Chișinău pregătesc o serie de măsuri pentru a asigura condiții echitabile de concurență între agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului. De cealaltă parte, opoziția extraparlamentară susține că executivul ar avea suficiente pârghii pentru a controla situația din regiune, inclusiv pentru a restricționa activitatea industrială care nu respectă legislația națională.

Printre soluțiile analizate de Guvern se numără și taxarea întreprinderilor din stânga Nistrului care beneficiază de gaz natural destinat consumului casnic.

,,Mă refer la faptul că toți comercianții de pe malul stâng și de pe malul drept să acționeze în condiții egale și asta ar însemna inclusiv organizarea de taxe și monopoluri fiscale pentru ca să avem îndeplinită această echilibrare a comerțului. Și să nu admitem dezavantajarea agenților economici de pe malul drept”.

Opoziția extraparlamentară critică lipsa de acțiune a Guvernului și susține că Executivul ar avea suficiente pârghii pentru a gestiona eficient situația din regiune.

„Noi avem pârghia autorizațiilor, nici Uzina Mecanică Experimental, nici fabrica de ciment nu au trecut autozizația conform standardelor de mediu din Republica Moldova”, a spus Alexandru Slusari, membru al Consiliului de Administrare al Energocom.

„De lucrat ei pot să lucreze, dar dacă vorbim de export ei nu ar putea să experte nimic fără acordul și autorizația Guvernului de la Chișinău. Doar în condițiile în care ei exportă în continuare, dar nu se conformează asta înseamnă că cineva este cointeresat, își freacă mâinile bucuros”, a spus Igor Munteanu, liderul CUB.

„Asta este o schemă dubioasă precum că cei din regiunea transnistreană vor porni motoarele industriei Republica Moldova ca stat va impune anumite taxe. La momentul de față cei din regiunea transnistreană duc o activitate economică care nu se conformează legislației Republicii Moldova”, a spus Dinu Plîngău, liderul Platformei DA.

La începutul anului, Gazprom a întrerupt livrările de gaze către regiunea transnistreană, lăsând locuitorii fără căldură și, periodic, fără energie electrică. În februarie, Tiraspolul a refuzat un grant de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția de gaz. Pentru a evita o criză umanitară, Guvernul de la Chișinău a permis achiziția de gaz din surse alternative, printr-o companie elvețiană, cu fonduri provenite de la o firmă din Dubai. Una dintre condițiile impuse de Chișinău a fost ca gazul livrat să nu fie utilizat în scopuri industriale.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu