NOUTĂȚI

Executivul de la Chișinău recunoaște că se confruntă cu lacune, din cauza cărora la scrutinul electoral din data de 20 octombrie a fost fraudat votul

Compus de Redacția STAR

În pofida încercărilor de manipulare și de fraudare a votului, cetățenii au ales să sprijine ferm parcursul european al țării. Despre aceasta a anunțat, miercuri în debutul ședinței de Guvern, premierul Dorin Recean. El a mai solicitat miniștrilor să le explice mai bine oamenilor care sunt următorii pași pentru aderarea la UE. În același timp Executivul de la Chișinău recunoaște că se confruntă cu lacune, din cauza cărora la scrutinul electoral din data de 20 octombrie a fost fraudat votul.

,,În ciuda tuturor acestor tentative de a frauda votul, de a face propagandă, de băga zâzanie între oameni, cetățenii Republicii Moldova au spus un DA ferm la referendum pentru ca noi să construim țara noastră pe modelul european. Și vreau să felicit pe toată lumea cu această decizie a cetățenilor’’.

Șeful cabinetului de miniștri a recunoscut că Guvernul are responsabilitatea să comunice mai eficient cu oamenii despre parcursul european al țării noastre.

,,Acum, noi Guvernul trebuie să învățăm o lecție, avem de lucrat și mai mult cu cei care au votat NU, indiferent din care cauză. Noi trebuie să mergem și să le explicăm în continuare ce înseamnă să construim viața noastră prosperă, aici acasă. Eu înțeleg că organele de resort vor prezenta amploarea fraudei electorale și atunci eu mă aștept de la toți concurenții electorali care se declară și sunt efectiv pentru democrație să condamne acest efort de fraudă electorală’’.

Ministrul afacerilor Interne Adrian Efros susține că peste 400 de persoane sunt investigate de oamenii legii pentru fraudarea votului la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie. Potrivit lui Efros lista este cu mult mai mare.

,,Fiecare caz este cercetat în parte. La moment sunt peste 400 de persoane care sunt investigate în aceste dosare, dar lista va fi mult mai mare’’.

Ministrul Afacerilor Interne recunoaște că sistemul are carențe și trebuie îmbunătățit.

,,Evident mai sunt lacune, mai sunt lecții de însușit, mai sunt bune practici pe care trebuie să le putem în aplicare și când vom avea acest cumulativ de eforturi cred că vom atinge rezultatul dorit. Sunt lacune la nivel de comunicare’’.

Și ministra justiției Veronica Mihailov-Moraru afirmă că după alegerile din 20 octombrie, autoritățile se concentrează pe combaterea corupției electorale și pe prevenirea unor astfel de abateri la viitoarele scrutine.

,,Ce ține de semnalele și sunt mai multe cazuri de corupție. Aceasta dă evident prilej de a reflecta ce nu funcționează și trebuie de îmbunătățit pe viitor. Justiția prin intermediul organele de drept poliția, procuratura și instanțele de judecată trebuie să-și mobilizeze acțiunile pentru a reacționa mai eficient la toate tentativele de corupție și a preveni pentru următoarele scrutine’’.

Cel puțin 400 de persoane și-ar fi vândut votul la alegerile de duminică. Oamenii legii au anunțat că acestea sunt documentate și cei mai mulți dintre ei colaborează cu ancheta. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amenzi de până la 37.500 de lei. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu