Evghenia Guțul, reținută acum două zile pentru infracțiuni comise în timpul alegerii sale în calitate de bașcană a Găgăuziei, cere ajutorul președinților Turciei și a Rusiei. Într-o scrisoare publicată pe rețelele sociale, prin intermediul avocaților, aceasta spune că-i sunt aduse acuzații absurde și îi roagă pe Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan să pună presiune pe autoritățile moldovenești. În replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că Rusia nu trebuie să se implice în treburile interne a Moldovei.
Evghenia Guțul a notat că a decis să-i scrie lui Putin, liderul unei mari puteri, în unul dintre cele mai dificile momente pentru ea, cât și pentru întreaga Găgăuzie.
,,În numele găgăuzilor, care nu și-au trădat niciodată prietenii istorici, facem apel la dumneavoastră, stimate Vladimir Vladimirovici: să folosiți întregul arsenal de mecanisme diplomatice, politice și juridice pentru a pune presiune pe autoritățile moldovenești astfel încât să se pună capăt imediat represiunii politice și să mă elibereze imediat. Vă rugăm, în calitate de lider al unui stat care a stat mereu în garda justiției, să exprimați sprijinul ferm și fără ambiguitate pentru statutul special al Autonomiei Găgăuze în cadrul Republicii Moldova”, a scris Evghenia Guțul.
În ceea ce privește președintele Turciei, Guțul a ținut să-l informeze că este închisă în baza unor acuzații fabricate, care au devenit parte a unei campanii de amploare de distrugere a bazelor autonomiei găgăuze.
,,Sunt sigură: în acest moment critic, când găgăuzii se confruntă cu amenințarea pierderii autonomiei, a identității și a viitorului lor, dumneavoastră, domnule președinte, și tot poporul turc frățesc nu veți rămâne indiferenți. Contăm pe vocea dumneavoastră, pe autoritatea dumneavoastră, pe sprijinul dumneavoastră internațional. Găgăuzia are nevoie de Turcia – așa cum avea cu ani în urmă, când vocea Turciei a ajutat la păstrarea păcii și justiției”, a punctat aceasta. P
reședintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat că toate procesele, inclusiv cele judiciare sunt treburi interne ale Republicii Moldova.
,,Noi spunem statului respectiv să nu-și bage nasul în treburile noastre interne, din păcate el a făcut-o de la independență încoace constant. Toate procesele, inclusiv judiciare sunt treburi interne ale statului Republicii Moldova și ale instituțiilor de drept ale Republicii Moldova”.
În opinia lui Igor Grosu, apelul Evgheniei Guțul către liderul de la Kremlin reconfirmă faptul că decizia autorităților privind introducerea în Strategia de Securitate Națională a celor două pericole la adresa securității țării noastre este una corectă.
,,Unu- crima organizată, corupția și doi – Federația Rusă”.
Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al Comunității Watchdog.md, afirmă că cele două scrisori semnate de Evghenia Guțul în calitate de bașcană a Găgăuziei, cu antet public, în numele întregii autonomii găgăuze, încalcă nu doar legislația națională și angajamentele internaționale ale Moldovei, ci și regula de bază a oricărui stat de drept, mai exact că justiția nu se negociază prin canale externe.
Între timp, la Moscova, mai mulți oameni au manifestat în susținerea Evgheniei Guțul, iar Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că se bucură că moldovenii îi învață pe ruși cultura protestului, evidențiind că este ,,singurul protest permis de autoritățile ruse”.
Anterior, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, a condamnat Chişinăul pentru încătușarea bașcanei Găgăuziei. Potrivit acestuia, „autoritățile de la Chișinău ar trebui să renunțe la astfel de metode şi să ofere libertate de acţiune tuturor forţelor politice din ţară”. Evghenia Guțul a fost apărată și de Maria Zaharova, una dintre portavocile Moscovei și purtătoarea de cuvânt a Ministerul rus de Externe. Ea a spus că politicienii care susţin ,,construirea unor relaţii constructive cu Federaţia Rusă sunt supuşi celor mai puternice presiuni”. Iar șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, a afirmat că Rusia apără deschis grupările criminale din Republica Moldova, subliniind că ,,regimul de la Kremlin, care persecută opoziția și ucide politicienii incomozi, nu este în măsură să ofere lecții de democrație”.
Lasă un comentariu