Energia electrică ar putea să se scumpească în Repubica Moldova, susține ministrul Energiei Victor Parlicov, după ce Ucraina a anunțat că nu va prelungi acordul cu Gazprom privind trazitul gazelor rusești către Europa, ceea ce ar putea provoca o criză energetică în regiunea transnistreană. Totuși, Parlicov a menționat că securitatea energetică din Republica Moldova nu este în pericol. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat că, în caz de necesitate, la solicitarea partenerilor europeni, ar putea fi încheiate acorduri de tranzitare a gazelor cu alte companii.
,,Acordul cu Rusia nu va fi prelungit, noi am pus punct la aceasta. În ceea ce privește tranzitul de gaze de la alte companii, dacă va fi solicitare de la colegii noștri europeni, atunci noi vom examina rugămintea lor”.
În acest context, ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a menționat că gazele furnizate de Gazprom, ca sursă de agent termic, este furnizat doar în regiunea transnistreană. În același timp, gazele rusești sunt folosite de Centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului, care furnizează acum 80 la sută din necesarul de energie electrică de pe malul drept. Victor Parlicov a mai spus că în cazul în care nu vom putea cumpăra energie electrică din stânga Nistrului, Republica Moldova va avea acces la energie și gaze, însă la prețuri mai mari.
,,Vreau să vă spun energia și gaze vor fi, dar riscurile care pot aparea vizează în primul rând regiunea transnistreană, de noi ne-ar putea afecta din 2 puncte de vedere. Una – prețul la energia electrică și doi -legat de gestionarea unei potențiale crize care se întâmplă în stânga Nistrului, care oricum noi va trebui să gestionăm pentru că este vorba de cetățenii noștrii, în primul rând”.
De asemenea, Victor Parlicov a explicat că în cazul în care va fi oprit tranzitul de gaze rusești prin Ucraina, Gazprom are posibilitate să furnizeze gaze în regiunea transnistreană prin Turcia, iar compania rusească este obligată prin contract să facă acest lucru. Ministrul Energiei spune că, în cazul în care Gazprom nu-și va onora obligațiile, autoritățile de la Chișinău ar putea procura gaze de pe bursele europene și pentru regiunea transnistreană. În cazul unui astfel de scenariu, Tiraspolul nu se va mai putea eschiva de la plata gazelor.
Într-un interviu oferit anterior pentru ONE TV, ambasadorul României în țara noastră, Cristina-Leon Țurcanu, a dat asigurări că statul român va continua să ajute Moldova să depășească eventuale crize energetice.
,,Am avut situații în care a fost afectată securitatea energetică a Republicii Moldova în trecut. România a fost primul stat care a sărit în ajutor a Republicii Moldova și această situația a fost depășită. Între timp Republica Moldova prin autoritățile pro-europene de la Chișinău au făcut progrese foarte-foarte mari în ceea ce privește asigurarea securității energetice a Republicei Moldova și se poate continua, se poate baza în continuare pe sprijinul ferm de la București”.
Ministerul Energiei a pregătit un plan de acțiuni pentru situații excepționale pe piața energiei electrice din Republica Moldova
Lasă un comentariu