Elevii din școlile din Moldova vor învăța, timp de câteva luni, care sunt semnele unui accident vascular cerebral, cum poate fi depistat acesta și ce trebuie să facă pentru a-și salva bunicii sau apropiații. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății în contextul în care foarte multe persoane care suferă un AVC sună prea târziu la serviciul de urgență. Trainingul va fi susținut de medici neurologi.
,,Cu ocazia zilei internaționale a AVC va avea loc Campania de informare care se va petrece următoarea perioadă atât pentru publicul larg , elevi, studenți, persoane în etate pentru a depista cât mai precoce simptomele și a avea la timp tratament al accidentului vascular cerebral’’, a spus Ion Prisăcaru, secretar de stat Ministerul Sănătății.
Stanislav Groppa, doctor în științe medicale, afirmă că, de un an, de când au fost create centrele primare de AVC din țară, sistemul medical de tratament al accidentului vascular cerebral este bine stabilit, medicii fiind instruiți, iar metodele de tratament fiind la cel mai înalt nivel. În acest timp, numărul persoanelor salvate a crescut de la 1% la 23%. Totuși, numărul celor care nu cunosc semnele unui AVC rămâne destul de mare.
,,Educația asimetria feții, imposibilitatea de a se exprima de a vorbi, imposibilitatea, diminuarea volumului mișcărilor sunt semen ale accidentului vascular cerebral ce necesită de urgență să intervii. Iată câteva semen simple ar părea într-un proces educațional pentru copii induc un procent foarte mare de diagnostic precoce de asistență și a persoanelor în vârstă’’.
Campania de informare va include și prevenția factorilor de risc.
,,Una din factorii de risc înafara de bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, bolile de ritm, bolile reumatice în prim plan apar dereglările metabolice supraponderalitatea, obezitatea sunt factori foarte importanți. Deja în populația tânără în grupa de vârstă de la 18-25 de ani, aproximativ 35% de tineri au o supraponderalitatea și chiar dereglări destul de esențiale’’.
Totodată, elevii vor fi instruiți referitor la factorii externi care în timp pot provoca un AVC.
,,De asemenea sunt factori care induc apariția fumatul, alcoolul, intoxicația cu diferite intoxicații toxice , sedentarismul, somnul dar și factori noi astăzi care sunt legați de alimentare. Asta este o direcție nouă, importantă prin care noi trebuie să prevenim apariția accidentului vascular’’.
Dan Perciun, ministrul educației și cercetării, a spus pentru ONE TV că salută inițiativa Ministerului Sănătății și că va încuraja instituțiile de învățământ din țară să participe activ la acest proces educațional de sănătate.
Proiectul se va desfășura cu susținerea organizației internaționale Angels.
Lasă un comentariu