Candidații pentru funcția de președinte al României, lidera USR Elena Lasconi și pro-rusul Călin Georgescu, au îndemnat cetățenii români din Republica Moldova să-i voteze în turul doi, programat între 6 și 8 decembrie în diaspora. Data a fost stabilită după ce Curtea Constituțională, a validat luni seara rezultatele primului tur al alegerilor, în urma renumărării voturilor.
„Ați arătat că atunci când sunteți uniți, v-ați ținut țara pe calea proeuropeană. Vă rog acum să faceți asta și pentru frații voștri, să țineți România pe același parcurs spre Vest, spre UE și NATO. Împreună cu USR vă asigur de tot sprijinul pentru a face trecerile la frontieră mai rapide, să nu mai stați trei ore, ci 15 minute”, a spus Lasconi.
După decizia Curții Constituționale, Călin Georgescu, candidatul anti-UE care s-a clasat pe primul loc în primul tur, a lansat la fel un apel către alegători, îndemnându-i să participe la vot. Mesajul său a vizat și electoratul din Republica Moldova, unde a obținut sprijinul a doar 3% dintre votanți în primul tur.
„De la Nistru până la Tisa suntem în aceeași mare horă românească, de aceea vă spun vouă, frați moldoveni, veți avea sprijinul nostru al meu personal pentru orice credeți că este în interesul vostru ca țară.”
Potrivit sondajului CURS, publicat în ziua alegerilor parlamentare, Călin Georgescu este favorit și în turul doi, fiind estimat să obțină 57,8%, în timp ce Elena Lasconi ar urma să adune 42,2% dintre voturi.
Între timp scena politică din România continuă să fiarbă după alegerile parlamentare de duminică. Lasconi a declarat marți că susține viziunea UDMR și PNL de a forma o coaliție pro-europeană USR-PSD-PNL-UDMR în legislativ și a declarat că poartă negocieri în acest sens cu președintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni s-a aflat că Ciolacu rămâne președintele partidului după ce, conducerea formațiunii nu i-a acceptat cererea de demisie, depusă după rezultatul slab de la prezidențiale. Contrar celorlalte formațiuni, Ciolacu nu s-a arătat dispus să formeze o coaliție cu USR, afirmând că o majoritate parlamentară PSD-PNL-UDMR plus minoritățile naționale, este suficientă. Ciolacu nici nu a declarat direct că o susține în turul doi pe Elena Lasconi, dar a sugerat că PSD susține vectorul UE al României.
„De această dată PSD va trebui să fie un liant între dezvoltare pe fonduri UE, și apartenența la UE, NATO și Schengen. – De ce este atât de greu să spuneți un nume ? – Eu nu o să vă spun decât ceea ce am discutat cu colegii mei, că românii trebuie să stabilească singuri.”
Mai mult, marți, PSD a anunțat că Marcel Ciolacu va fi propunerea de premier în cazul în care partidul decide să participe la guvernare, fapt care contravine scenariului susținut de Elena Lasconi, potrivit căruia președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, ar trebui să devină premier. Fără susținerea PSD, partidul care a obținut cele mai multe voturi la parlamentare, acest scenariu devine imposibil. Însuși, Ilie Bolojan și-a îndemnat electoratul să o susțină pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale și a anunțat că PNL Diaspora va fi condusă de eurodeputatul Siegfried Mureșan.
„Avem de ales între doi candidați și decizia noastră fără echivoc este să susținem candidatul care, prin declarațiile pe care le-a făcut, prin atitudinea de până acum a demonstrat până acum că e un pro-european convins. De asemenea vă pot informa că în urma demisiei domnului Rareș Bogdan din funcția de președinte al PNL Diaspora, l-am rugat și a acceptat să ocupe funcția de președinte interimar, pe domul europarlamentar Siegfried Mureșan”, a spus Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL.
Curtea Constituțională din România a validat luni seara primul tur al alegerilor prezidențiale, pe baza renumărării de către Biroul Electoral Central parțiale a voturilor, constatând că nu există diferențe semnificative între candidați. Renumărarea s-a desfășurat după ce a examinat și a respins demersul de anulare a alegerilor pentru funcția de președinte al României din data de 24 noiembrie, înaintată de doi candidați care au invocat nereguli electorale.
Lasă un comentariu