Învățământul de înaltă calitate poate asigura creșterea economică și tehnologică atât în Republica Moldova cât și în România, iar îmbunătățirea sistemului de învățământ este posibilă printr-un parteneriat durabil între cele două țări. Este opinia academicienilor și oficialilor reuniți la Forumul Economic de la Chișinău, organizat de International Business Society, sub auspiciile Familiei Regale a României. Având în vedere legăturile strânse dintre Republica Moldova și România, precum și numărul mare de cetățeni care se mută de pe un mal al Prutului pe altul, este important ca sistemele de învățământ să fie asemănătoare și la același nivel, au mai precizat academicienii.
„Astăzi ne întâlnim cu provocări foarte mari – avansul tehnologic, schimbări în modul în care comunicăm, în care studenții și elevii primesc informații și învățământul trebuie să țină pasul. Este foarte greu pentru părinți, pentru studenți, pentru elevi, pentru cadrele didactice. Dar cred eu acesta este o miză pentru acest deceniu și dacă România și Republica Moldova vor face față atunci putem să fim și foarte competitivi din punct de vedere economic”, a spus Irineu Darău, senatorul român.
Pentru ca sistemele de învățământ ale celor două țări să fie la același nivel, Moldova și România implementează multe proiecte comune, susține rectorul Universității de Stat, Igor Șarov.
„Diplome duble, programe comune, proiecte comune. Din punct de vedere investițiilor aportul României pentru Republica Moldova este unul enorm. Dacă mergeți prin universitățile din Republica, dar în special USM, veți observa laboratoare modernizate, studii modernizate, investiții în proiecte, proiecte în dezvoltarea științei”.
În plus, Consiliile Rectorilor din România și Moldova cooperează și fac schimb de experiență în elaborarea materialelor didactice și a programelor de formare, a declarat rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacologie, Emil Ceban.
„Prin acest parteneriat facem tot posibilul ca să tindem și noi atât la programele de studii cât la tot ce este nou astăzi în sistemele de învățământ superior, din România ca să implementăm maximal în Republica Moldova. Și numai cu ajutorul României și cu ajutorul colegilor noștri de peste Prut putem efectua acest lucru. Ceea ce este legat de economie, de dezvoltare sigur că asta este primordial”.
Nivelul ridicat al educației va permite populației să reziste atacurilor informaționale și altor amenințări ale războiului hibrid purtat de Rusia în Moldova și România, consideră Daniel Gheorghe, deputat în Parlamentul României.
„Educația și învățământul nu trebuie privite doar din perspectiva acumulării de cunoștințe sau aceea ce privește înmagazinarea unor informații. Ele trebuie să dea capacitatea omului să gândească liber, să aibă argumente, să fie inovativ, să fie inventiv și să aibă curaj, să aibă curajul de ași asuma. Pentru că întotdeauna cunoașterea este ceea care ne eliberează”.
În anul de studii 2023-2024, aproape 52 la sută din numărul studenților străini înmatriculați la universitățile din Republica Moldova erau români, circa 2800 de tineri. În același timp, potrivit statisticilor eurostat, în 2023, în România își făceau studiile peste zece mii de moldoveni.
Lasă un comentariu