NOUTĂȚI

După ploile abundente, vânt puternic și grindină a venit canicula. Termometrele au indicat joi, chiar de la primele ore ale dimineții, plus 33 de grade Celsius

Compus de Redacția STAR

Chișinăul se topește la propriu. După ploile abundente, vânt puternic și grindină a venit canicula. Termometrele au indicat joi chiar de la primele ore ale dimineții plus 33 de grade Celsius. În timp ce unii locuitori ai capitalei se plâng că fac cu greu față caniculei, alții spun că timpul este tocmai potrivit pentru a face băi de soare.
În pofida temperaturilor ridicate, piața centrală din Chișinău este plină ochi de cumpărători.

,,- Nu vă este frică să faceți cumpărături pe caniculă? -Când ai nevoie, nu.
E cald, cald. E vârstnic, îi este greu”
, a declarat un locuitor al Capitalei.

,,-E cald, foarte cald. -Ați ieșit la cumpărături pe caniculă?
-Am avut treburi prin oraș și am trecut și pe la piață. Nu merg mult prin soare. Mai stau un pic undeva la umbră”,
a spus un trecător.

Cumpărătorii spun că deși este dificil de muncit pe caniculă, atât timp cât este cerere, trebuie să stea după tejghea.

„- Cum vă rezistați aceasta căldura? -E greu de suportat, dar nu avem ce să fac.
E cald afară, dar e bine, nu? Vara e bine, cald..Și așteptăm cumpărătorii”.

,, -Foarte greu, greu, căldura e mare și aistia bate în cap. -Dar vânzările sunt bune? -Merge, mulțumim. În amiaza mai puțin, dimineața și seara mai bun. La masa așa-i mai puțin vânzarea”.

Nu toți locuitorii Capitalei se plâng de temperaturi ridicate. Unii profită la maximum de soare.

,, -Timpul este minunat, e cald, apa ne răcorește. -V-ați scăldat? -Desigur! -Cum este apa? -Minunată, te răcorește, e foarte bine”.

” -Îi foarte-foarte bună, dar am fost ieri și mi-am ars spatele. Trebuia mai puțin de stat la soare. Că îi foarte cald, dar și foarte bine. -Dar cum e apă? -Clar, că când între e rece, dar pe urmă e caldă, e bună, e foarte bună”.

,, -Ne-am scăldat și acum ne bronzăm. -Cum este apa? -Caldă, nu suntem la mare, apa e mereu caldă”.

,,E super, e tare bună vremea, îi timpul bun, tu poți să te bronzezi, să fie tăt normal”.

Serviciul Hidrometeo anunță că temperaturile depășesc norma pentru această perioadă, dar nu prezintă deocamdată pericol.

,,Noi ne așteptăm că temperaturile încă să fie mai scăzute în următoarele zile. În perioadă de 22-23 ne așteptăm că valori termici să fie între 28-33 grade de celsius. MUSCA Dacă sânt valori termice normali în aceasta perioadă? Nu, pentru că în luna iunie ar trebuie să fie până la 27-28 grade celsius, pe când la noi avem valori termice pe timp de zi pân la 31-32 grade de celsius. Noi suntem sub influența unui val de aer fierbinte de origine africană și din acest motiv la noi temperature sunt mai ridicate în aceasta perioadă”, a spus Ghenadie Roșca, șeful Direcției Prognoze Meteorologice.

Medicii le recomandă oamenilor să fie prudenți și să respecte regulile pentru a preveni complicațiile generate de caniculă.

,,Se iese din casa preferențial dimineața, cât mai devreme până la orele 11 maximum, sau seara deja după orele 17. De asemenea obligatoriu trebuie să purtăm veșminte din materiale ușoare, care permit corpului să respire, să transpire, de culoare deschisă, cât mai aerate. Purtăm numai decât orice ce acoperă capul. Și ne straduim să consumăm suficientă apă, anume apă, nu vorbesc de alte lichide, dar nu mai mult de 2.5 pe zi”, a spus Lăcrimioara Dimov, medic de familie.

Medicul a menționat că cei mai vulnerabili sunt copiii și le recomandă părinților să-i monitorizeze permanent. Aceasta îi atenționează pe părinți să nu-și lase copiii în mașini încuiate, deoarece aceasta ar putea duce chiar la deces.

,,Cei mai vulnerabili pentru acești temperaturi sunt copii și vârstnicii și persoanele care sunt și mai tineri, dar au patologii cardiovasculare, diabet zaharat, probleme cu sistem nervoz central, dar cel mai mult suferă copii și vârstnicii”.

Solicitată de ONE TV , purtătoarea de cuvânt al primarului Capitalie, Natlia Ixari a menționat că autoritățile examinează actualmente unde să instaleze corturi speciale în care oamenii pot bea apă, pot primi ajutor medical sau se pot odihni la umbră. Acestea ar putea apărea pe străzile Chișinăului în câteva zile, a precizat Ixari.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu