După patru luni de blocaj și două încercări eșuate de reluare a dialogului, negociatorii de la Chișinău și Tiraspol s-au întâlnit pe 8 aprilie în regiunea transnistreană, în orașul Tighina. Discuțiile au avut loc în incinta oficiului Misiunii OSCE din stânga Nistrului. Vicepremierul pentru Reintegrare și negociatorul Tiraspolului au stat la o masă, alături de reprezentanți ai OSCE. Deși întrevederea a întrunit elemente ale unei reuniuni în format 1+1, formatul nu a fost menționat explicit în comunicările oficiale.
Discuțiile din Tighina au avut loc după ce, în repetate rânduri, negociatorii de la Tiraspol au refuzat să vină la Chișinău, pentru a discuta cu reprezentanții Guvernului. Acum, vicepremierul pentru reintegrare s-a referit în mod primordial la necesitatea stringentă de a soluționa problemele de durată din sfera garantării respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. În particular, prin asigurarea liberei circulații a tuturor categoriilor de cetățeni, precum și excluderea restricționărilor și interdicțiilor pentru activitatea jurnaliștilor pe malul stâng al Nistrului.
Totodeată, vicepremierul Oleg Serebrian a readus în atenție problema cetățenilor Republicii Moldova, ilegal deținuți în locurile privative de libertate din regiunea transnistreană, cu mesajul clar că investigarea cazurilor acestora se poate efectua doar de către organele de drept împuternicite prin lege, iar eliberarea lor trebuie să fie necondiționată. Serebrian a mai transmis că Tiraspolul trebuie să înlăture temeiurile de persecutare și de încarcerare nelegitimă a cetățenilor, inclusiv să abroge așa-numitele reglementări de pretinsă luptă cu ,,extremismul”.
După discuțiile din Tighina, negociatorul principal de la Tiraspol a spus pentru presa controlată de regimul separatist că dialogul este blocat de Chișinău.
,,Există un astfel de termen „discurs de ură” . O astfel de retorică agresivă, care este utilizată foarte activ în Moldova cu privire la regiunea transnistreană, agenții noștri economici, întreprinderile. Asta face imposibil un dialog”, a spus Vitali Ignatiev, așa numitul ministru de Externe de la Tiraspol.
Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, susține că locul întrunirilor nu ar trebui să fie principala temă de dezbatere.
„Ceea ce vedem noi în ultimele săptămâni, luni și chiar ani nu este o criză a unui format de negocieri. Este o criză a unui proces în care cele două părți refuză cu înverșunare să discute adevăratele probleme care sunt pe masă și care nu trebuie inventate. Atunci când cauți și găsești pretexte pentru a nu discuta diferite subiecte, apar situații în care locul întâlnirii devine un subiect de dezbatere, nu însăși problemele”.
În luna ianuarie, în plină criză energetică, o întâlnire în format 1+1 a fost anulată, după ce Tiraspolul a refuzat să se deplaseze la Chișinău, invocând motive de securitate. Asta chiar dacă, în aceeași perioadă, liderul administrației separatiste a zburat fără impedimente la Moscova prin Aeroportul Internațional Chișinău. În aprilie, o nouă tentativă de a organiza o întrunire în Chișinău a eșuat, din același motiv. De menționat că, după ce Rusia a sistat livrările de gaze naturale în stânga Nistrului, Chișinăul a propus Tiraspolului sprijinul Uniunii Europene pentru soluționarea crizei care a lăsat locuitorii regiunii fără încălzire în plină iarnă. Tiraspolul a refuzat acest ajutor.
Lasă un comentariu