NOUTĂȚI

Drumul spre Uniunea Europeană merită toate eforturile depuse de Republica Moldova, susține Liliana Palihovici

Compus de Redacția STAR

Drumul spre Uniunea Europeană merită toate eforturile depuse de Republica Moldova. Integrarea europeană ne oferă șansa de a construi o economie puternică, de a consolida democrația și de a deveni o societate rezilientă în fața provocărilor. Opinia îi aparține Lilianei Palihovici, președintei asociației „Institutum Virtutes Civilis” și a fost făcută în cadrul interviului realizat în contextul campaniei „Europa de lângă noi”, lansată de ONE TV și STAR TV. Palihovici susține că rezultatul la limită de la referendumul privind aderarea la UE arată că cetățenii nu cunosc pe deplin amploarea investițiilor făcute de Uniunea Europeană în Republica Moldova, iar una dintre cauze este comunicarea insuficientă din partea instituțiilor responsabile.

„Cu siguranță se merită și probabil că până acum am făcut nu suficient pentru a avansa rapid în acest parcurs european. Republica Moldova are nevoie de mai mulți parteneri și aceasta este necesar pentru dezvoltarea ei democratică, pentru dezvoltare economică sustenabilă, pentru o societate mai puternică și mai rezilientă la tot felul de provocări. Cu suportul Uniunii Europene, în ultimii doi ani, peste 895.000 de persoane din Republica Moldova au beneficiat de compensații pentru perioada rece a anului, sau de compensații pentru a face față crizei energetice. Dacă doar aceste 895.000 persoane ar fi înțeles că trecerea peste această dificultate sau peste acest impas prin care au trebuit să treacă Republica Moldova a fost posibilă cu suportul Uniunii Europene, am fi avut nu 50% din voturi în susținerea parcursului nostru european, dar am fi avut mult peste 55% sau chiar sub 60%.”

Nu trebuie să mergem departe pentru a ne convinge de beneficiile pe care le aduc investițiile UE unei țări membre, spune Liliana Palihovici, făcând referire la exemplul României. Lecția de învățat pentru Republica Moldova din experiența României este și unitatea în opinie a partidelor politice care au susținut aderarea la UE, afirmă experta.

 „Totodată vreau să zic că în momentul când România a decis să înceapă negocierile și pentru aderare, au avut și o mai mare unitate în opinia partidelor politice care s-au declarat că susțin acest parcurs de integrarea României în Uniunea Europeană și probabil că aceasta a făcut ca și societatea să fie mai unită. Deci aici este lecția de învățat și pentru politicienii din Republica Moldova. Dacă partidele politice cu adevărat își doresc binele acestei țări, ele ar trebui să lucreze în beneficiu țării și să promoveze direcția de dezvoltare care favorizează mai mult țara și acest popor.”

,,Pentru Republica Moldova, Comisia Europeană a adoptat pe 10 octombrie 2024 un pachet financiar fără precedent, în valoare de 1,8 miliarde de euro, prevăzut pentru perioada 2025-2027. Planul de creștere economică face parte dintr-un proiect amplu de sprijin destinat să accelereze procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. „Acest pachet este o dovadă foarte clară a parteneriatului și a deschiderii pe care o are Uniunea Europeană pentru a ajuta Moldova să crească atât economic, cât și din punct de vedere democratic”, susține Palihovici.

„Atunci când vorbim de investiții în infrastructură, știți că prin acest plan se propune să fie finanțată reconstrucția unei centuri în jurul Chișinăului, construcția a două spitale mari regionale la Cahul și la Bălți. Astea sunt lucruri care vin să îmbunătățească infrastructura moldovenească, infrastructura drumurilor și infrastructura serviciilor de sănătate. Totodată în acest plan veți găsi și un angajament de investiții în peste 25.000 de întreprinderi mici și mijlocii care vor beneficia de asistență financiară pentru dezvoltarea business-ului în sate și orașe.”

În contextul în care politicienii de la Bruxelles sugerează că această susținere financiară pentru Moldova ar putea stagna dacă la Chișinău nu va fi format un guvern pro-european după alegerile parlamentare din vară, Liliana Palihovici cu un mesaj clar: viitorul integrării depinde de alegerea politicienilor care susțin parcursul european al Moldovei, iar cetățenii trebuie să își asume responsabilitatea în acest proces.

„Avem o zicală în popor: „Omului poți lua forțat lucrurile, dar nu îi le poți da forțat”. Deci, totul este în mâinile noastre. Dacă noi, ca cetățeni, vom decide că dorim să fim stat membru a Uniunii Europene, va trebui să susținem și să votăm politicieni care își asumă acest angajament să ducă Republica Moldova în Uniunea Europeană. Îndemnul meu este ca fiecare să se pregătească pentru alegerile, scrutinele care urmează. Când spun să se pregătească, asta înseamnă în timp să se informeze, să monitorizeze faptele, comportamentele diferitor partidelor politice, a diferitor politicieni și să înțeleagă cine este de fapt pro-european și democratic prin acțiunile lor sau cine este doar declarativ în preajma alegerilor pentru a manipula cu rezultatele voturilor.”

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu